skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Ezért (nem) szeretnek kádban fürdeni a gyerekek

Legutóbbi bejegyzésünkben a múltba tekintettünk és górcső alá vettük a fürdőzés történetét. Ezúttal vizsgáljuk meg a jövő generációit: vajon miért van az, hogy a gyermek az egyik nap még ki sem akar szállni a vízből, másnap viszont már mindent megtesz azért, hogy ne kelljen fürdeni? 

Megpróbáltuk megkeresni a fürdés szeretetének, és az azzal szembeni ellenállásnak is az okait. Előbbivel talán tudunk pár tippet adni ahhoz, hogyan lehet becsalogatni a fürdőkádba a gyerekeket. Utóbbi pedig felhívja a figyelmet a fürdőszobában leselkedő veszélyekre.

A víz szeretete

Kifejezetten fontos, hogy jó élmény legyen a gyerekek számára az első találkozás a vízzel. Elvégre egy életre képes megalapozni a víz szeretét vagy épp az attól való félelmet az, hogy kicsi korában milyen formában találkozik vele valaki, hogy milyen viszonyt tud kialakítani vele.

Ezért különösen fontos, hogy szülőként, nagyszülőként, gyereket nevelve, fordítsunk arra is figyelmet, hogy a fürdés a napi rutin részét képezze a felcseperedő utódok számára is, és hogy biztonságban érezzék magukat a fürdőszobában. Minél inkább jó élményt jelent a fürdés, minél kényelmesebben és biztonságosabban el tudják végezni a tisztálkodást, annál inkább meg lesz erre az igényük a későbbiekben is.

Már a kisbabák fürdetésénél oda kell figyelni arra, hogy ne veszélyhelyzetként éljék meg a fürdést, és fokozatosan hozzászokjanak a vízhez. Célszerű kiskádban (vagy másnéven babakádban) fürdetni őket mindaddig, amíg meg nem nőnek annyira, hogy már nem férnek el benne.

Nagyon hamar eljön aztán az a pont, hogy az apróságok már nem is olyan aprók, és már nem csak sírással adnak hangot véleményüknek. A legtöbb gyermek életében van egy olyan szakasz, amikor imád kádban fürdeni. 

Nézzük meg a továbbiakban, hogy vajon miért olyan vonzó számukra a habfürdő!

Miért szeretnek kádban fürdeni a gyerekek?

Tény, hogy vannak olyan praktikus szempontjai is a fürdőkádban történő fürdésnek, mint például a nagyobb, mégis körülhatárolt mozgástér, de ez a szempont sokkal inkább a szülőknek fontos, mint a gyerekeknek.

Ők sokkal inkább a játékos, vidám oldalát ragadják meg a fürdőzésnek, ami miatt szeretnek sok időt tölteni a kádban. Gondoljunk csak bele, hogy milyen sok mókára ad nekik lehetőséget maga a víz. A pancsolás legváltozatosabb fajtáit láthatjuk, ha egy felszabadult gyerkőcöt a kádba ültetünk. A víz csapkodása és a hullámok keltése csak a kezdet, a fantáziának csak kevés dolog szabhat határt. 

A fürdőhab és a szappanbuborékok szintén vonzóvá teszik a kádfürdőt. A sok habból szakáll vagy hóesés is lehet a játék során, és a szappanbuborékok is rendkívül szórakoztatóak tudnak lenni.

És még egy szót sem ejtettünk a fürdőszobai játékokról, amelyek aztán tényleg elengedhetetlen részét képezik a fürdéssel járó mókának. Nagyon sokfajta fürdőjáték kapható, a legkülönfélébbek közül választhatunk. Sok közülük a kézügyességet és a kreativitást is fejleszti. 

Miért nem szeretnek kádban fürdeni a gyerekek?

Aztán sokszor fordul a kocka, és egyik pillanatról a másikra a legjobb kádjátékokkal, a legnagyobb habokkal sem lehet becsábítani a lurkókat a fürdőkádba. A hirtelen váltás csak látszólag történik ok nélkül, általában van rá valami magyarázat, csak épp nehéz kideríteni, mi az.

Ha nem sikerül megtudni a gyerkőctől, hogy miért ódzkodik annyira a fürdéstől, próbáljunk meg az ő fejével gondolkozni. A fürdéstől való viszolygás hátterében sokszor nem racionális okok állnak. Könnyen elképzelhető, például, hogy egy rajzfilmben látta, hogy valaki lefolyik a lefolyón, és attól fél, hogy ez vele is megtörténhet. Vagy hallott az óvodában egy történetet, és annak hatására nem akar többé fürdeni.

Nem zárhatjuk ki azt sem, hogy elérte azt a kort, hogy már nem szívesen mutatkozik meztelenül mások előtt, és egyedül, zárt ajtónál akar a fürdőszobában lenni.

Leggyakrabban a fürdéstől való félelmet egy olyan kisebb-nagyobb baleset váltja ki, amelynek felnőtt fejjel talán nem tulajdonítunk nagy jelentőséget (esetleg észre sem vesszük), de egy gyerek számára nagyon meghatározó. 

Ilyen lehet, ha például a szemébe került a legutóbbi fürdésnél a sampon vagy a tusfürdő, és nagyon csípte, csak nehezen tudta kimosni. Egy gyermek számára nagyon ijesztő lehet, ha percekig nem lát, ha felnyitja a szemét, és bántja a szemébe került folyadék.

Az is elképzelhető, hogy kicsit megégette magát a meleg vízzel, esetleg véletlen hozzáért a csaptelephez és leforrázta vele a kezét egy ponton.

És gyakran előfordul az is, hogy véletlen vizet nyel a gyermek egy hajmosás alkalmával, vagy megcsúszik a kádban és egy pillanatra elveszti az egyensúlyát, ami nagyon megrémiszti.

fürdőkádajtó

Így kerüljétek el a veszélyeket

A fürdéssel szembeni ellenállást tehát sokszor egy apró baleset idézi elő. Tény, hogy egy fürdőszoba sok veszélyforrást rejthet, ezért a nagyobb balesetek elkerülése érdekében is fontos lehet odafigyelni a kockázatok csökkentésére. Korábban írtunk már a gyerekbarát fürdőszoba kialakításához pár tippet, érdemes átfutnod őket, ha Téged is érint a téma.

Az égési sérülések megelőzhetőek termosztátos csaptelep használatával például. Egy ilyen csaptelepbe előre be lehet programozni, hogy mi legyen a maximális hőmérséklete annak a víznek, amit megnyitáskor kienged, így véletlen sem okozhat a forró víz balesetet. 

Ahogyan a fürdőszoba bútorainak élei is veszélyforrást jelenthetnek, érdemes inkább lekerekített sarkokkal rendelkező berendezést választani, ha a gyermek már egyedül is elkezdi használni a fürdőt.

Mindazonáltal kétségtelen, hogy a fürdőszobai balesetek többségét megcsúszás, egyensúlyvesztés okozza. A jó hír az, hogy ennek a kockázatát is lehet csökkenteni, ráadásul különböző eszközökkel is. 

Egy kapaszkodó nagyon jó szolgálatot tehet, már önmagában növeli a biztonságérzetet, ha van mit fogni a rizikós mozdulatoknál. Ahogyan a fürdőkád csúszásmentesítése is sokat segít, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy stabilabb lábakon álljon a gyermek a kádban.

Igazán nagy segítséget jelenthet a fürdőkádajtó is!

A fürdőkádajtónak köszönhetően jóval kisebb a belépési magasság, ezért a legkisebbek is biztonságosan tudják használni a fürdőkádat. Ráadásul a kádajtó nagyon jól szigetel, ezért nem fogják tudni kinyitni a gyerekek fürdés közben a víznyomás miatt. 

Ha igazán biztonságos és kényelmes fürdőszobát szeretnél, nem kérdés, hogy kádajtó beépítése mellett kell döntened!

Ha kérdésed van, ide kattintva felveheted velünk a kapcsolatot, itt pedig meg is tudod rendelni a kádajtót!

Back To Top