Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

A fürdőzés története

A fürdéssel kapcsolatos legelső információk egyike az időszámításunk előtti 3300-as évekbe kalauzol vissza minket. A hivatalos dokumentumok szerint egy palotába csőrendszer vezette be az Indus vizét, hogy az ott lakóknak ne kelljen kimozdulni lakóhelyükről, ha mosakodni szeretnének.
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Ahogyan arra legutóbb mi is rávilágítottunk, a kádban történő fürdésnek számtalan jótékony hatása ismert. Ezek közül néhányat már az ókorban is felfedeztek, nem véletlen nyúlik vissza a fürdőzés története a Krisztus előtti időkig. Tekintsünk most kicsit vissza a múltba, vizsgáljuk meg a fürdés és a fürdőzés történetét!

Kleopátra tejben-vajban fürdött

A fürdéssel kapcsolatos legelső információk egyike az időszámításunk előtti 3300-as évekbe kalauzol vissza minket. A hivatalos dokumentumok szerint egy palotába csőrendszer vezette be az Indus vizét, hogy az ott lakóknak ne kelljen kimozdulni lakóhelyükről, ha mosakodni szeretnének. 

Az Indus folyó völgyében vélhetően hagyománya volt a fürdésnek. Mohenjo Daro fellegvárában egy hatalmas medence állt, melynek vízellátását szintén egy kiépített vezeték biztosította, de a városban kisebb medencék maradványait is feltárták a kutatók.

Az ókori keletről szóló más források szerint sem volt ez egyedülálló. A korabeli lakóházak maradványai közt akadt olyan, amely saját fürdőszobáról tanúskodott. Az ókori kínai előkelők pedig a kókuszolajos fürdőt is szívesen alkalmazták.

Az ókori Egyiptomban is nagy jelentőséget tulajdonítottak a tisztálkodásnak, még a halottakat is megmosdatták a temetés előtt, sőt egyes források szerint szappant is készítettek zsiradékokból és alkáli sóból. 

De ha belegondolunk abba, hogy Kleopátra királynő állítólag szó szerint tejben-vajban fürdött, ez nem is annyira meglepő.

Arkhimédész is fürdés közben jött rá a titokra

A ma használt egyszemélyes kádakra legjobban hasonlító első kádat Krétán találták meg. A másfél méter magas lábakon álló óriási agyagedény a Krisztus előtti 13. századból való. 

Ha felelevenítjük az ókori görög filozófusok téziseit, miszerint a forró fürdő számtalan jótékony hatással járul hozzá az emberi szervezet egészségéhez, vagy épp Arkhimédész legendás fürdőzés közbeni felismerését, már-már magától értetődő, hogy átszőtte az ókori görögök mindennapjait a fürdőzés.

De nem csak a kádak, medencék adta lehetőségeket ismerték fel, a mai értelemben vett tusolás elődje is hozzájuk kötődik. A sportolók tisztálkodását biztosították a mai zuhanyhoz hasonlító berendezésekkel.

A legnagyobb szerepet a fürdőkultúra kialakulásában mégis az ókori rómaiak töltik be. Nyilvános fürdőik elmaradhatatlan részét képezték a nagyobb településeknek, sok egykori provinciájukban a mai napig fellhetők ezek romjai.

De nem csak a meleg vizű forrásokhoz építettek fürdőket. Az egykori Római Birodalom területén álló házak földszintjén is voltak medencék, amelyek fürdőkádként szolgáltak a ház lakói számára. 

A tehetősebbek pedig saját fürdőszobával is bírtak, ahol teljes teret kitöltő, süllyesztett kádak várták őket.

k mitch hodge YlAzu2Nm5IU unsplash e1659521911901

A víz tisztító ereje

Vajon mi lehet az oka annak, hogy az ókori civilizáció szerves részét képezte a fürdőzés? 

Több magyarázat is van erre, melyek túlnyomó többségében közös, hogy a fürdés és a vallás összekapcsolódását hangsúlyozzák. A fürdést az ókori ember rituálénak tekintette, mágiához, varázslathoz, szertartásokhoz kötötte, függetlenül attól, hogy miben hitt.

Például a Bibliából ismert jeruzsálemi Bethesda fürdőtől a betegek gyógyulást reméltek. Egyes vallásokban, felekezetekben pedig a lelki megtisztulást (is) jelentette a fürdés: azt vallották, hogy az átkokat is le tudják magukról mosni a vízzel az emberek.

Annak, hogy miért éppen a víznek tulajdonítottak ekkora erőt, szintén számos oka lehet. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a víz lényegében az életet jelentette: a sivatagos vidéken kialakuló civilizációk világában kincset ért a víz, az olyan államok pedig, amelyek víz partjára épültek (mint amilyen például Egyiptom), a vizet szintén különösen nagyra becsülték.

A sötét középkor

Ismerve a fürdőzés jelentőségét az ókorban, talán kicsit meglepő, hogy a középkorban Európában háttérbe szorult a fürdés és a tisztálkodás. Az emberek jelentős hányada legjobb esetben is csak hetente mosakodott, a szegényebb rétegek ráadásul csak vizes ronggyal törölték meg testüket. Az előkelőbb rétegek az így kialakult testszagot parfümökkel nyomták el.

A fürdéstől való tartózkodás egyik oka az volt, hogy azt hitték, a víz juttatja a bőrön keresztül a testbe a betegségeket terjesztő kórokozókat. Egyes helyeken a fürdést magának az erkölcstelenség netovábbjának tartották vagy épp ördögi bűnnek tekintették. 

A racionális magyarázat az lehet, hogy a fürdővíz drága kincsnek számított ekkoriban. Nem véletlen fürödtek az egy háztartáshoz tartozók egymás után ugyanabban a vízben. Azt is hozzá kell tenni, hogy a kádak megtöltése sok időbe került, a vizet összegyűjteni, felforralni majd vödrökben a kádba szállítani hosszú órákba telt.

A pestisjárvány aztán változtatott a szokásokon. Bár kezdetben azt hitték, ezt a betegséget is a víz juttatja a szervezetbe, aztán megfigyelték, hogy a meleg, ecetes víz valójában csökkenti a megbetegedés kockázatát.

A fürdőzés reneszánsza

A kora újkor aztán elhozta a fürdőzés reneszánszát is. A jómódú, felső középosztály egyik kikapcsolódási formája lett a fürdés. A legelőkelőbb fürdőhelyek az ókori római hagyományokat felélesztve meleg vízű forrásoknál alakultak ki.

Kezdetben még csak az elit kiváltsága volt ezek használata, de idővel, a polgárosodásnak köszönhetően, mindenki számára megnyíltak a fürdők kapui. Igaz, a szegényebb rétegeknek inkább a mosdás lehetőségét jelentették, mintsem a kikapcsolódást.

A tengerparti városokban a tengerben való fürdés lehetősége is fennállt. A nemesi rangban állók messziről kerülték a tengervizet, hiszen az mindenki számára rendelkezésre állt: a szolgák és az örömlányok rendszerint a tengerben mosakodtak.

A törökfürdők

Magyarországon a fürdőzés a törököknek köszönhetően terjedt el. A mohamedán vallás szerint a víz az idilli, paradicsomi állapot megtestesítője, fürdés közben Allah harmóniáját tapasztalja meg az egyszerű halandó. Nem véletlen használták ki a törökök a hévízi forrásokban gazdag magyar föld adottságait, és építettek számtalan fürdőt a hódoltság területén.

A törökök különbséget tettek kétfajta fürdő között: a gőzfürdők és a termálfürdők két külön kategóriát jelentettek. Az azonos típusú fürdők is eltértek azonban egymástól: voltak köztük díszes épületek, míg máshol egyszerű lakóházakat alakítottak át ilyen célból.

Az otthoni fürdés

A technikai fejlődés a 18. század végétől kezdve lehetővé tette csatornahálózatok kiépítését, ami hozzájárult a rendszeres fürdés szokásának kialakulásához.
A gazdagabb rétegek otthonaiban rézkádak, a szegényebbeknél fahordók kaptak helyet. Idővel a mai kádak elődjének tekinthető öntöttvas kádakat is kezdtek előállítani.

Az otthoni fürdés mégsem tudott gyorsan és széleskörűen elterjedni. Még a 20. század közepén is mindennaposak voltak a nyilvános, tisztasági fürdők.

A ma ismert fürdőszobák az első világháború utáni újjáépítésekkor jelentek meg: házon belül, külön helyiséget alakítottak ki a fürdéshez, benne akár káddal is. 

Ha a magyarországi adatokat vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a két világháború között a házak 1%-ában volt csak különálló fürdőszoba, 1963-ban viszont ez az arány már 20%. Az 1900-as évek végére pedig már minden új építésű házban volt különálló fürdőszoba.
Ugyanakkor ebben is komoly különbség mutatkozott a nagyvárosok és a kisebb települések között. Budapesten már 1910-ben is a lakások közel 24%-a saját fürdőszobával rendelkezett.

A munkahelyek többségén nyitva állt a lehetőség a munkavállalók előtt a zuhanyzásra, a már említett tisztasági fürdők pedig még a kádban fürdést is lehetővé tették.

IMG 3887 1 e1659521998721

A fürdőkádak elterjedése

Ami a fürdőkádak megjelenését illeti, Magyarországon az Általános Szaniter Gyártó Vállalat és a Kohler gyárat kell megemlíteni, amely az öntöttvas kádak gyártásával jelentősen hozzájárult a kádas fürdőszobák terjedéséhez. 

A 70-es évektől aztán a fürdőkáddal ellátott tisztálkodási helyiségek száma tovább nőtt, köszönhetően az akril kádaknak, amelyeket könnyű nagy tételben gyártani.

A történet azonban nem ér itt véget, érdemes kiegészíteni a biztonsági-, kényelmi- és luxus funkciókkal az áttekintést, elvégre a fürdőzés történelmének egy következő fejezetét nyitják meg a legújabb trendek.

A kádajtó beszerelése például olyan magas szintre emeli a biztonságérzetet azzal, hogy kényelmessé és könnyűvé teszi a kád használatát, amilyenre mindeddig nem volt példa. 

A történelmi múltra visszatekintő fürdőzés gondtalansága elérhető távolságra van! Tapasztalja meg minél előbb azt, amit az ókori Rómában még csak nem is sejtettek!

Amennyiben kérdése volna az UDOOR™ fürdőkádajtóval kapcsolatban, kérdezzen bátran e-mailen vagy telefonon!

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs