skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Gyerekbarát fürdőszoba 7 lépésben

Hogyan tervezz gyerekbarát fürdőszobát? Egy kis tudatosság, néhány kreatív ötlet, vidám színek, és persze biztonságos kiegészítők kellenek hozzá! Mutatjuk!

Kreatív, gyerekbarát fürdőszoba

Hogyan lesz egy fürdőszoba gyerekbarát? Egyszerűen úgy, hogy minden részletre odafigyelünk, és átgondoljuk, hogy hogyan lehetne a gyerekek számára biztonságos és vonzó hely a fürdőszobából! Mindent érjenek el kényelmesen, amire szükségük van, de semmihez ne férjenek hozzá, ami nem biztonságos számukra! A kisgyerekes szülők azt is szeretik persze, ha a helyiség egy pillanat alatt rendberakható, hogy a gyerekek mellett azért elegáns és rendezett is legyen a fürdő. 

A vidám kiegészítők, gyerekbarát minták, színek pedig mindenki számára kellemessé teszik az otthont, hívogató lesz a fürdőszoba, ezért az ötletes és stílusos apró kiegészítők, minták, a tudatos színválasztás is sokat segíthet. Rengeteg ötletes eszköz, vidám tárgy segíthet abban, hogy igazán szép otthonotok legyen! Mire lehet szükség egy biztonságos és bájos, gyerekbarát fürdőszobában? Lássuk!

1. Vidám kiegészítők

Az egyik legelső szempont a fürdőszoba megjelenése. Érdemes a saját életviteletekhez, stílusotokhoz igazítani az anyagokat, színeket, mintákat és persze a kisebb-nagyobb kiegészítőket. Manapság nagyon divatosak a természetes anyagok. Például a bambuszból készült tárgyak, és egyszerű, natúr textilek, aprólékosan kidolgozott virág- vagy állatmintákkal. Sokan a gyerekszobát is ilyen skandináv-bohó stílusban szeretik berendezni, de akár az egész lakást is ez a hangulat kíséri végig. Ilyenkor a fürdőszoba is lehet visszafogott stílusú, bájos és egyszerű módon családias és gyerekbarát. 

Mások viszont pont az erős, vidám színeket szeretik használni, mert úgy gondolják, hogy pont ettől lesz gyerekeknek való a környezet. Nagyon jópofa és stílusos otthonokat lehet így berendezni. A fürdőszobák esetében akár egyszerű, egyszínű csempe mellé lehet vidám kiegészítőket használni. Tarka zuhanyfüggöny, vidám színű szőnyeg és törölközők, egymással összhangban álló kiegészítők segítenek ebben. 

2. Legyen fürdőkád

A gyerekek számára az a fürdőszoba a legeslegjobb, ahol van lehetőségük nagyokat pancsolni. A tapasztalt szülők már tudják, hogy mekkora öröm a gyerekeknek az esti fürdés, ha tehetnék, órákig eljátszanának egy nagy kád vízben. A kisebbeket pedig a sok inger és a hosszú játék alaposan kimeríti, így aztán jó esetben hosszú, mély és nyugodt alvás követi ezt a szertartást. A kisbabák és totyogók esetében nem is feltétlenül a tisztálkodás, inkább a követhető és állandó esti rutin miatt olyan fontos a fürdés. Hiszen a gyerekorvos-alvástanácsadó is kiemeli a rutin szerepét, melynek egyébként kulcsfontosságú része a fürdetés:

A jól kialakított napirend, és az ezzel összhangban lévő fektetés előtti rutin bevezetése a jól működő alvás kialakításának a feltétele a szakember szerint. Az esti fürdés pedig hasznos része lehet az állandó szertartásnak, mert kellemesen el is lazítja a kicsiket.

Ezért a fürdőkád igazi aduász egy kisgyerekes család életében. A legtöbben pont emiatt ha máskor nem, a baba érkezésére csináltatnak fürdőkádat. Kisebb lakások esetében a mélytálcás zuhanykabin szokott lenni a megfelelő megoldás, ahol még éppen van lehetőség egy kis pancsolásra. 

gyerekbarát fürdőszoba

3. Gyerekbarát fürdőszoba fürdőkádajtóval

A fürdőkád témához tartozik a fürdőkád biztonsága. Érdemes kapaszkodót is elhelyezni a fürdőkád környékén, illetve a csúszásgátlós szőnyeg is fontos szerepet kaphat az állandóan ficánkoló gyermek mellett. Azonban a Udoor fürdőkádajtaja is nagy segítség lehet a kisgyermekes családoknak. A fürdőkádajtónak köszönhetően jóval kisebb lesz a belépési magasság, ezért a kisgyerekek is biztonságosan tudják használni a fürdőkádat. A fürdőkádajtó nagyon jól szigetel, és nem fogják tudni kinyitni a gyerekek fürdés közben, a víznyomás miatt. Ezért ha igazán biztonságos és kényelmes fürdőszobát szeretnél gyermeked számára, akkor akár a fürdőkádajtón is elgondolkodhatsz. Ebből a bejegyzésből mindent megtudhatsz. fürdőkádajtóról!

gyerekbarát fürdőszoba

4. Csúszásbiztos fürdőszoba

Ha azt szeretnéd, hogy a fürdőszoba gyerekbiztos legyen, akkor érdemes odafigyelni arra is, hogy a fürdőben csak csúszásbiztos szőnyegek legyenek. A csúszásgátlós aljjal ellátott szőnyegek kifejezetten biztonságosak, ez pedig nagy előny lehet a fürdőszoba gyerekbiztossá tételekor. A csúszásgátlós szőnyeg mellett a kád aljára is érdemes elhelyezni egy csúszásgátló fürdőkádbetétet. Hiszen egyrészt a fürdést is biztonságosabbá teszi, hiszen pancsolás közben nem fognak elcsúszni a gyerekek. Emellett például egy öntöttvas kád esetében abban is segít, hogy amíg nem melegszik át a kád alja, addig is komfortos marad a kicsi számára a fürdés, hiszen kellemetlen érzés a hideg kádban fürödni. 

A kapaszkodók is jól jöhetnek a gyerekek mellett, de a legbiztonságosabb az a megoldás, ha elérjük, hogy egyáltalán ne csússzon a fürdőszoba padlója. 

5. Biztonságos fellépők

A gyerekek által lakott otthonokban ultimate dolog a kényelmes és biztonságos fellépő! Megkönnyíti mindenki életét. Érdemes akár egy külön fellépőt tartani a fürdőszobában is, és egy másikat a konyhában. A fellépő lehet egyszerű sámli is, de vannak korláttal, kapaszkodóval ellátott darabok is. A fellépő lehet vidám, színes is, ezzel sokkal hangulatosabb lesz a kinézetük, és a fürdőszobát is feldobják. Persze az elsődleges és legfontosabb funkciójuk az, hogy a kicsi elérje a mosdót, illetve azokat a felületeket, melyekre szüksége lehet. Így sokkal kényelmesebb, és kevésbé balesetveszélyes elérhetővé tenni számára ezt a lehetőséget, mint megvárni, amíg magától elkezd felmászni a megszerzendő tárgyakért. 

6. Termosztátos csaptelepek

A termosztátos csaptelepek kifejezetten gyerekbiztos termékek. Sok szülő hálás ezeknek a kütyüknek a feltalálásáért! Ugyanis a termosztátos csaptelepek működésüknél fogva előre beprogramozott hőmérsékletű vizet engednek ki megnyitásukkor, ezért el lehet kerülni a forrázást. Hiszen sok régebbi vízvezetékrendszerrel rendelkező épületben nagyon egyenletlen a víz hőmérséklete, és sokszor hirtelen lesz például nagyon forró a melegvíz. Ez pedig természetesen nem biztonságos. 

A termosztátos csaptelepek használatával ez maximálisan kiküszöbölhető. Ráadásul a legtöbb ilyen csaptelep általában érintésmentes infraérzékelős, így nagyon könnyű megnyitnia a vizet a kisgyereknek is, de ha a szülőnek tele van a keze, épp kapkod, sok a dolga, akkor is egy egyszerű mozdulattal meg tudja nyitni a csapot, akár egy kapálózó gyerek mellett is. Biztonságos, kényelmes megoldás. 

7. Átgondolt tárolás, megfelelő magasságban

A gyerekbarát fürdőszoba, vagy annak szánt otthon berendezésekor különösen fontos, hogy átgondoltan tárold a dolgokat, ha gyerekekkel élsz egy háztartásban. A tisztítószereket, kozmetikumokat mind magas helyen kell tartani, hogy véletlenül se férjenek hozzájuk illetéktelen kezecskék. De nem csak erről van szó! Legyenek alacsonyan, elérhető helyen a gyermekek holmijai. A fürdés utáni fogmosás kellékei, a törölközők, és minden olyan tárgy és kozmetikum, melyet ők használnak. A törölközőtartókat is érdemes az ő magasságukban elhelyezni, hogy a saját törölközőiket is könnyedén le tudják venni az akasztóról.

Felhasznált irodalom:

Anyagyere blog

Felhasznált képek

Unspalsh

Back To Top