skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00
Növények Fürdőszobába

Páraszerető növények a fürdőszobába

Milyen növények kerüljenek a fürdőszobába? Hiszen az élő növény a legszebb dísz egy otthonban. Friss megjelenése, olykor izgalmas színű virága látványossá, mégis otthonossá tesz minden helyiséget, akár a fürdőt is.

Milyen növények kerüljenek a fürdőbe?

Talán felesleges is magyarázni, hogy miért olyan jó ötlet növényeket tartani a lakásban, vagy akár a fürdőszobában. Friss és üde látványt nyújtanak, természetes hatást kölcsönöznek minden helyiségnek. A természet nem megy ki a divatból, ezért bárhol, bármilyen stílusú közegben alkalmazhatjuk a növényeket. Sőt, napjaink trendjei egyre jobban hangsúlyozzák ezt a vonalat. Mohafalak, növényfalak borítják az irodákat, óriási páfrányok és bambuszok vesznek körbe minket. 

A fürdőszobába olyan növényeket válasszunk, amelyek nagyon jól tűrik a párát. Sokan pont azért nem mernek virágot tenni ebbe a helyiségbe, mert félnek, hogy nem bírják majd elviselni az adott klímát. Számukra van egy jó hírünk: nagyon sok páraszerető, alacsony fényigényű és mégis mutatós dísznövény létezik! 

Az általunk összegyűjtött növények közül nem lesz könnyű választani, mert mindegyik mutatós és jól alkalmazkodik a környezetéhez. A legfontosabb szempont talán a méret lehet: mekkorára nő az adott virág, mennyire terebélyesedhet el, és minderre nekünk mennyi helyünk van?

A színes begónia

A begónia akkor lehet jó választás, ha szeretné egy kicsit színesebbé tenni a fürdőszobát. Ez a virág ugyanis élénk színekben pompázik. Egyszínű, vagy semlegesebb színekből álló közegben nagyon jól mutathat, főleg hasonló árnyalatú kiegészítőkkel, szappantartóval, törölközővel. A begónia ugyanis sokszor élénk színű, halványrózsaszíntől és barackszíntől az élénkebb és mélyebb árnyalatú pirosig és ciklámenig terjed a színe.

A begónia trópusi növény, ezért  szereti a fényt, világosabb fürdőszobába javasolt. Ha van egy nagy ablaka a fürdőszobának, akkor jöhet is ez a vidám színű virág.  A begónia egész évben igényli persze a meleget, tehát nem szabad 16 fok alá mennie a fürdőszoba hőmérsékletének. A begónia nagyon párakedvelő növény, ezért kifejezetten előnyös, trópusi környezet számára egy fürdőszoba. Már csak azért is, mert  folyamatosan nyirkosan kell tartani a földjét. 

Az egyik legjobb növény a fürdőszobába: a rákvirág

A rákvirágot egy jolly-joker növénynek is nevezhetjük, mivel annak ellenére, hogy nincs magas fényigénye és nem kell gyakran locsolni, mégis nagyon mutatós szobanövény. Ezért nagyon népszerű ez a változatos megjelenésű szobavirág.

A rákvirág többféle színben kapható, mivel nagyon felkapott,  ezért folyamatosan nemesítik, és egyre izgalmasabb színek és minták jelennek meg például a levél peremén. Ez a színes, változatos megjelenésű szobavirág 10 Celsius fokig bírja az alacsony hőmérsékletet is, a párás levegőt kifejezetten szereti. Emellett kevés fénnyel is beéri. 

Keleti letisztultság: a bambusz

A  pázsitfűfélék családjába tartozó bambusz igazán különleges, letisztult dísze lehet a fürdőszobának. A manapság oly divatos bambuszmintás csempe és kiegészítők, bambuszból készült tárgyak mellé kifejezetten oda kívánkozik egy igazi bambusz is. Dísznövényként a szerencsebambusz a legelterjedtebb bambuszfaj hazánkban. Kevés helyet foglal, jól mutat, és egy kis egzotikus, távol-keleti hatást kölcsönöz a fürdőszobának.

Habár nagyon sok  bambuszfaj létezik, általában elmondható róluk, hogy magas páratartalomra van szükségük, és kevés fényre. Nem szabad azonban állnia a víznek a talajban, mert ezt nem kedvelik a bambuszok.

növények fürdőszobába bambusz

Egy különleges kúszónövény: a phytonia

A phytonia Dél-Amerikából származó különleges megjelenésű trópusi kúszónövény. Az esőerdőkben gyakran előforduló kúszónövény, leveleinek érdekes mintázata teszi őt különlegessé.

Az árnyékos, félárnyékos helyeket szereti. A 21 °C az ideális hőmérséklet számára,de 18 °C-nál hidegebb környezetet nem tűr meg.  Mivel trópusi növényként a magas páratartalmat szereti, ezért kifejezetten jól érzi magát a fürdőszobában. Nyáron hetente legalább két alkalommmal kell locsolni, télen nincs ilyen folyadékigénye, azonban azt folyamatosan ellenőrizni kell, hogy ne száradjon ki a talaj a virág alatt. A phytonia, ha jól gondozzuk, nagyon dekoratív és egzotikus dísze lehet a fürdőszobának. 

Cica mentes lakásba jöhet a filodendron

A Filodendron egy időben a hazai háztartások egyik legkedveltebb növénye volt. Ma is nagyon sok helyen előfordul, mert különleges, trópusi megjelenése, elhozza otthonunkba az esőerdők hangulatát. A fürdőszobában is kifejezetten jól tud mutatni az egyébként dús, szélesre terebélyesedő, magasra növő könnyezőpálma. Foltos, lyukacsos leveleivel látványosan jeleníti meg a mesés és kalandos esőerdők hangulatát, egzotikussá téve otthonunkat, adott esetben a fürdőszobánkat.

Ezért ha a trópusi esőerdők nyújtotta hangulatra vágyik fürdőszobájában, mindenképp a filodendron lesz a tökéletes választás. Érdekesség, hogy a napjainkban tapétákon és textileken annyira gyakran megjelenő, divatos dzsungelminta egyik kedvelt eleme ez a növény, éppen ezért mostanában sok helyről köszön vissza levelének jellegzetes formája.

A legtöbb fürdőszobai növényhez hasonlóan a filodendron is trópusi fajta. Melegkedvelő, párás közegben él, ezért nagyon fogja szeretni a lakás ezen helyiségének mikroklímáját. A növény fejlődéséhez sok helyre lesz viszont szükség. 

A filodendron közismert mérgező hatásáról, ezért a lakásban tartott kisállatok gazdái kifejezetten kerülik, ahogy a kisgyermekes szülők is inkább lemondanak róla. 

fürdőszoba növény

Anyósnyelv,  a légtisztító csoda

Az anyósnyelv szintén egy jolly-jokernek számít a növénytartók körében. Különleges, jól mutat, mégis rendkívül jól alkalmazkodó növény. Mivel a forró Afrikából származik,  ezért nagyon jól tűri a szárazságot is, ezért még azoknak is megbocsájt, akik gyakran feledkeznek el a locsolásról.

Ez a látványos növény igen jól tűri a napos, de akár az árnyékos és félárnyékos helyiségeket is, ezért ettől sem kell tartanunk. A többi, említett növényhez hasonlóan nem szereti a nagyon alacsony hőmérsékletet, bár kifejezetten jól alkalmazkodik: a 18 fok körüli hőmérsékletet az ideális számára, de csak a 10 Celsius fok alatti hőmérséklet a kritikus az anyósnyelv esetében.

Sokan azért szeretik, mert látványosak a felfelé törő, kardpengére emlékeztető levelek, melyek alkalmas díszei lehetnek egy letisztultabb fürdőszobának. Az anyósnyelv mellett szól, hogy levegőtisztító hatását is emlegetni szokták a szakemberek, kiszűri a mérgező anyagokat a szoba levegőjéből. 

Fürdőszoba ötletek: páfrányt a kád mellé

Ha a látványos növényeknél tartunk, akkor a filodendron mellett a másik jellegzetesen dzsungelhangulatú növény a páfrány. Sokan szeretik látványos, jellegzetesen burjánzó leveleit. Azonban sokan tartanak ettől a növénytől, mert csak ideális körülmények között lesz igazán látványos, kócos és dús, hosszúlevelű. 

Ezek az élénkszínű, látványos megjelenésű növények a párás levegőt preferálják. A páfrány nem szereti a közvetlen, intenzív napfényt. Nyáron a 18 és 20°C  közötti hőmérséklet az ideális egy páfrány számára, míg télen 15°C körül érzi magát a legjobban. 

A felsorolt növények bármelyike ideális választás lehet fürdőszobájába! Minél több növény vesz minket körül, annál kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak vagyunk, és még a levegő is frissebb lesz. Ezért akinek még nincs elég növény az otthonában, annak javasoljuk, hogy azonnal induljon el egy beszerzőkörútra!

További fürdőszobatippeket itt és itt olvashat!

Képek forrása:

Pexels.com,

Unsplash.com

 

Back To Top