Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Miért ilyen nehéz kutyát fürdetni?

Ebben a bejegyzésben a kutyafürdetés témakörét járjuk körül! Aki otthon, saját maga fürdeti kiskedvencét, annak ez a cikk kötelező olvasmány!
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Egy korábbi bejegyzésünkben arra kerestük a választ, vajon a gyerekek miért szeretnek és miért nem szeretnek kádban fürdeni. A kutyájukra kellő figyelmet fordító gazdik tudják, hogy ugyanez a kérdés a kutyusokkal kapcsolatban is felmerül. 

Ebben a bejegyzésben a kutyafürdetés témakörét járjuk körül! Aki otthon, saját maga fürdeti kiskedvencét, annak ez a cikk kötelező olvasmány!

Felelős kutyatartás 

Vidámsággal, játékossággal dobják fel az otthont négylábú barátaink, de azért valljuk be, sokszor egy kis bosszúságot is okoznak. Könnyen lehet azonban, hogy ők ugyanezt mondanák rólunk, gazdákról, ha lehetőségük lenne szavakba önteni érzéseiket.

Ugyanakkor az is igaz, hogy minél inkább tisztában vagyunk azzal, mit miért csinálnak, és minél inkább tudjuk, mire kell (különösen) odafigyelni a gondozásukkor, annál kisebb lesz az esélye annak is, hogy felbosszantsanak minket. 

Nincs ez másképp a fürdetéssel kapcsolatban sem. Megfelelő tudással felvértezve jóval gördülékenyebb lehet a kutyafürdetés – azt nem állítjuk, hogy gyerekjáték lesz, de bizonyos ismeretek megkönnyíthetik annyira, amennyire csak lehetséges.

Fontos tudni, például, hogy egy kiskutyát 4 hetes koráig egyáltalán nem ajánlott fürdetni! Sőt, javasolt megvárni a 8 hetes kort az első fürdetéssel, de természetesen még ekkor is nagy odafigyeléssel kell eljárni. A fürdés minden körülménye ismeretlen ugyanis a kutyák számára, így egészen biztosan nyugtalanok lesznek először. Nincs is ebben semmi meglepő, mi, emberek is feszültek leszünk egy számunkra teljesen ismeretlen helyzetben.

Éppen ezért fontos, hogy minden olyan szituációban, amely a kutyák számára az újdonság erejével hat (legyen az akár a fürdetés, vagy bármi más), legyünk velük türelmesek és megértőek. Így megteremthetjük annak a lehetőségét, hogy később már gördülékenyebb legyen majd ugyanaz a tevékenység.

Miért kell fürdetni a kutyákat?

Ma már nincs abban semmi meglepő, ha a kutyus otthonosan mozog bent a lakásban, és még az ágyra vagy a kanapéra is felugrik. Házőrzőből családtaggá avanzsált a kutyatársadalom egy jelentős része. Ez viszont magával hozta azt is, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani fürdetésükre.

Egy eb megjelenésén különben is nagyon sokat dob, ha tiszta, ápolt és gondozott a szőre. Ráadásul az élősködőkkel szemben vívott harcot is megkönnyíti, ha ezen a téren is odafigyelünk a higiéniára.

Ugyanakkor igaz az az ellentmondásosnak tűnő megállapítás is, miszerint

minél ritkábban fürdetjük a kutyákat, annál jobb. 

Ez egyfelől azért van így, mert a blökik bőre különösen érzékeny a vegyi anyagokra. Másfelől pedig tudni kell, hogy fürdetésnél nem csak a koszt mossuk le róluk, hanem bőrük természetes védőrétegét jelentő anyagokat is. Ezek miatt szokták azt javasolni, hogy maximum havi egyszer fürdessük csaholó pajtásainkat, hogy megőrizhessék természetes védekező képességüket is, amelyet bőrük és szőrük magától nyújt nekik.

Amennyire könnyű megérteni a fentieket, annyira nehéz sokszor tartani hozzá magunkat. A kutyák valamilyen rejtélyes okból kifolyólag ugyanis vonzódnak a különösen büdös dolgokhoz: előszeretettel túrják fel a kukákat vagy szórakoznak a trágyadombokon, hogy a sárban való dagonyázást már ne is említsük.

Adná magát az ötlet, hogy a kertben, udvaron tartott kutyákat a fentiek miatt gyakrabban fürdessük, ennek azonban pont az ellenkezője igaz! Egy kinti kutya bőre és szőre a rendszeres igénybevétel miatt meg van edződve, ezért a túl gyakori samponos fürdetés többet árt mint használ. 

Pont a benti kutyákat körülvevő védett környezet az, ami esetleg a gyakoribb fürdetést indokolttá teszi. A „szobakutyák” természetes védőrétege gyengül attól, hogy nincs annyira igénybe véve, ezért esetükbe a havi fürdetés szükséges lehet. Kinti társaikat azonban elég több havonta egyszer fürdetni. Fésüléssel és keféléssel is ápolhatjuk őket szőrüket fürdetés helyett.

Még egy megszívlelendő tanács: a kullancs- és bolhanyakörvet vagy az élősködők elleni cseppeket mindig a fürdés után kell alkalmazni, mert a fürdés ezek hatékonyságát is csökkenti!

pexels alfo medeiros 11583510

Hogyan készüljünk fel a fürdetésre?

Bár a fürdetés nem feltétlen tartozik a legjobban várt alkalmak közé, mégis készülni kell rá. Érdemes konzultálni az állatorvossal előtte, aki a kutyus fajtájához, szőréhez és életviteléhez leginkább illő sampont tud javasolni.

Közvetlenül a fürdetés előtt készítsünk elő mindent: a fürdetés megfelelő hőmérsékletű helyszínét, a kutyasampont és a kutyabalzsamot (semmiképp ne használjunk az emberek számára fejlesztett termékeket), a fürdető rongyot vagy -szivacsot, egy kis pohárkát, a törölközőket, a kefét vagy fésűt, a hajszárítót.

Még a fürdetés előtt bontsuk ki a kutya szőrében a csomókat és gubancokat. Így az elhalt szőrszálakat is eltávolíthatjuk, és kiszúrhatjuk az élősködőket is.

Szintén előzze meg a fürdetést a sampont hígítása. Nagyon fontos hígítani a sampont, még ha ez a termék csomagolásán nincs is feltüntetve, bár szerencsére sokszor a hígítási arány is látható a dobozon. (Előfordulhat, hogy az adott samponra allergiás a kutya. Ilyen esetben állatorvoshoz kell fordulni, és másik sampont alkalmazni, adott esetben olyat, amelyik kifejezetten antiallergén.)

A megfelelő előkészületek hozzájárulnak ahhoz, hogy gördülékenyebb legyen a fürdetés, de az első alkalmak még nem lesznek teljesen problémamentesek. Ahhoz, hogy a kutyus hozzászokjon a procedúrához, pozitív megerősítésre van szüksége. Lehet, például, jutalomfalatokkal díjazni, ha nyugodtan viselkedik, de kérhetjük tőle egyszerűbb feladatok elvégzését is, hogy érezze jelenlétünket és növeljük az önbizalmát.

Annak, aki kádban fürdeti a négylábút, nem árt arra is odafigyelnie, hogy csúszásmentes legyen a kád, mert a csúszós talaj már önmagában félelmet kelthet bennük. A fürdőkád csúszásmentesítése jelentősen megkönnyítheti a fürdetést.

Nagyobb testű kutyáknál felmerül az a kérdés is, hogyan emeljük be a kutyát a kádba, ha nem sikerül rávenni, hogy magától bemásszon. A fürdőkádajtó pontosan ezt a lépést könnyítheti meg, hiszen csak egy ajtót kell megnyitni a kádon, és már be is léphet négylábú barátunk a fürdetés helyszínére.

Hogyan zajlik a fürdetés?

A kádban történő fürdetéshez a kutya térdmagasságáig kell vizet engedni a kádba. Nem szabad túl meleg vagy túl hideg vizet használni! 

Arra is mindig nagyon ügyelni kell, hogy a kutya szemébe, fülébe és orrába ne kerüljön víz vagy sampon!

Érdemes egy kis pohárkát használni öblítéshez a csap megnyitása helyett. A samponozás előtt és után is a pohárka és a fürdetőszivacs segítségével célszerű átmosni az ebet, egy puha kefével pedig a mancsát és a karmait is meg kell mosni.

A balzsamot is megfelelő hígítással kell alkalmazni a fürdetés végén, de ez akár el is engedhető, ha a kutya szőre nem igényli. 

A fürdetés mindenképp alapos öblítéssel záruljon, amit a dugó kihúzása kövessen, hogy ne vízben álljon a kutya, amíg lecsöpög a bundájáról a víz. Ez az a pont, ahol érdemes hátralépni pár lépést, mert ekkor már alig várják hűséges barátaink, hogy jó megrázzák magukat annak érdekében, hogy a vizet eltávolítsák a szőrükről.

Ez történik a fürdetés után

A mosakodást a törölközés követi. Minél jobb a törölköző nedvszívó képessége, annál könnyebb dolgunk lesz, a lényeg, hogy alaposan kipréseljük a vizet a kutyus szőréből. A fülét vattával alaposan meg kell törölgetni a fertőzések elkerülése érdekében. Egy újabb száraz törölközővel történő átdörgölés után fehér lepedőre kell állítani a kutyát, hogy könnyen kiszúrható legyen, ha élősködő potyog le róla. 

Pontosan az élősködők és a megfázás elleni védelem miatt a lehető legalacsonyabb hőfokon, de nem árt kicsit szárítani a kutyát (haj)szárítóval. Ezt követi a fésülés, a szőréhez illő fésűvel vagy kefével.

Nem egyszerű feladat, de törekedni kell rá, hogy addig ne engedjük el a kutyát, amíg teljesen meg nem száradt. Ez azért sem lesz könnyű, mert fürdés után általában magukból kikelve, fel-le kezdenek rohangálni. Egyesek szerint ilyenkor levezetik a feszültséget és a bennük felgyülemlő energiát. Mások szerint ilyenkor nyerik vissza „kutyaszagukat”, amiben jól érzik magukat.

Reméljük, sikerült néhány hasznos tanáccsal szolgálnunk a kutyák fürdetésével kapcsolatban, és a következő fürdetésnél már garantáltan több víz kerül a négylábúra, mint a gazdájára!

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs