skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

A kádban fürdés jótékony hatásai

Gyakran hallott tanács egy fárasztó nap végén, hogy vegyünk egy forró fürdőt. Valóban, az otthoni kikapcsolódás egyik leghatékonyabb eszköze lehet egy meleg vízzel teleengedett kádban elmerülni. De vajon miért olyan jó fürdőkádban fürdeni? Ennek jártunk utána!   

Fontos: a forró fürdő intenzíven igénybe veszi a vérkeringést és a szívet! Várandósoknak, illetve szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek egyáltalán nem ajánlott!

Lelki felfrissülést nyújt

Egy forró fürdő lelki felfrissülést nyújt, segít kicsit ellazulni, megnyugodni, és elengedni a mindennapi gondokat. Sőt, néha arról is hallani, hogy még a depresszió leküzdésében is segít. Ezek a megfigyelések azzal magyarázhatóak, hogy az agy azon része, amely a testhőmérséklet szabályozásáért felelős, szerepet játszik a depresszióval kapcsolatos folyamatokban is. Így, ha növekszik a test úgynevezett maghőmérséklete a meleg vízben, az növeli a hangulatszabályozó hormonok szintjét is.

Tényleg jó ötlet lehet tehát stresszes időszakban időt szakítani arra, hogy elmerüljünk egy kád vízben, de nyugodtabb életszakaszban is jól jön egy kis relaxáció. Ráadásul ha hangulatosan van megvilágítva a fürdőszoba – amihez előző bejegyzésünkben adtunk néhány tanácsot – még nagyobb élmény lehet a fürdőszobában ellazulni.

Karbantartja a szervezetet

Mintha bújkálna bennem valami – mondjuk sokszor, mikor azt érezzük, hogy valami meggyengítette a szervezetünket. Ha csak egy enyhébb megfázással vagy valami hasonlóval nézünk ilyenkor szembe, akkor egy forró fürdővel akár még nyakon is csíphetjük a kórokozót. Mivel a gőz felszínre hozza a lerakódott váladékot, megszünteti az orrdugulást. Emellett pedig megtisztítja a légutakat is, így a köhögést is enyhíti. Ráadásul a vírusok kevésbé életképesek magas hőmérsékleten (nem véletlen, hogy vírusos megbetegedés esetén a test természetes védekező reakciója a láz). Így a melegvizes fürdő a vírusok számát is csökkenti.

Ahhoz azonban, hogy erősödjön az immunrendszer, nem elégedhetünk meg ennyivel. A meleg vízből kiszállva egy gyors hideg zuhannyal serkenthetjük az immunsejteket, és tarthatjuk edzésben az ér- és a nyirokrendszert. Igazán bátrak a vérkeringésre különösen serkentően ható hideg kádfürdőt is kipróbálhatják, ami az anyagcserére is jótékonyan hat.

Jótékonyan hat a vérkeringésre és szépíti a bőrt

Szerencsére nem csak a hideg víz járul hozzá a jobb vérkeringéshez. A meleg fürdő hatására a vérben megnő a nitrátsav aránya, így az erek kitágulnak, a vér pedig könnyebben és gyorsabban áramlik. Az így felgyorsult vérkeringés a szív működését is javítja.

Fontos rögzíteni, hogy ilyenkor csak átmenetileg csökken a vérnyomás: ahhoz, hogy a melegvizes fürdő hosszú távon jó hatással legyen a szívre és az erekre, tanácsos rendszeresíteni. Ha nem is naponta, 2-3 alkalommal egy héten érdemes forró fürdőt venni. Egy tanulmányban arról számoltak be kutatók, hogy a vércukorszint csökkenéséhez és a kognitív funkciók javulásához is hozzájárul a meleg víz. Azoknál, akik rendszeresen meleg vízben fürdenek, jelentősen csökkenhet a szív- és érrendszeri megbetegedés, valamint az agyvérzés kockázata. 

Szárazabb, sebes, pattanásos bőrre is gyógyírt jelenthet a meleg fürdő. Ez kevésbé a víznek, sokkal inkább a gőznek köszönhető, ami kitágítja a pórusokat, és így megkönnyíti a bőr tisztítását, hidratálását. A víz a bőrt puhítva segíti az elhalt hámsejtek leválását, így járul hozzá a bőr megújulásához.

Segíti a testmozgás utáni regenerációt

A meleg fürdő a fáradt izmoknak is jó tesz. A keringés serkentésével hozzájárul a gyorsabb regenerálódáshoz, valamint az izmok ellazításával megszünteti az izomfeszülést, így csökkenti az izomfájdalmakat és az izomlázat. Az izmokat megterhelő testmozgás és edzés után ezért kimondottan javasolt forró fürdőt venni.    

Az utóbbi időben az edzés utáni hideg vizes fürdő is elkezdett bevett szokássá válni. A hideg hatására ugyanis a felhalmozódott tejsav gyorsabban távozik, oxigéndús vér kerül helyére az izmokba, így a mikrosérülések és a gyulladások gyorsabban gyógyulnak. Fontos, hogy ehhez nem kell, hogy az egész testet érje a hideg víz, elegendő az igénybe vett testrészeket 10 percre 10 fokos vízbe meríteni. Ugyanakkor, csak eseti jelleggel érdemes alkalmazni ezt a technikát (például ha valóban szükség van a gyors regenerálódásra), mert a szervezet könnyen hozzászokik, és nem lesz képes önmagától regenerálódni.  

Támogatja a fogyókúrát

A fogyókúra sikerességéhez is hozzájárulhat a melegvizes fürdő. Egy kutatás szerint egy óra fürdőzés felér egy 30 perces sétával, már ami az elégetett kalóriát illeti. Mivel a szervezet a túlmelegedés ellen dolgozik, 60 perc alatt 130 kalóriát eléget annak érdekében, hogy lehűtse magát. Az ideális vízhőmérséklet ehhez 36-40°C között mozog. 

Ez azonban meglehetősen megterhelő a szervezet és a bőr számára, ezért nem szabad minden napra beiktatni ennyire forró vizes fürdést! Különösen igaz ez azokra, akiknek kiszáradásra hajlamos bőre van. Érzékeny bőrrel érdemes kerülni az illatosított és színezéket tartalmazó habfürdőket is!

Ha valaki ragaszkodik a gyakori, akár napi rendszerességű kádban fürdéshez, ügyeljen rá, hogy legfeljebb 15-20 percet töltsön a fürdőkádban, és lehetőleg ne legyen túl forró a víz. A fürdés után pedig egy hidegebb zuhanyt is ajánlott beiktatni.
A fogyókúrás céllal történő, hosszú, különösen forró fürdőt nem szabad tehát gyakran alkalmazni, csak eseti jelleggel!

Hozzájárul a pihentetőbb alváshoz

A nyári kánikulában meg lehet figyelni, hogy a meleg hatására fáradékonyabbak leszünk, és könnyebben elálmosodunk. Ezért hidegebb napokon a gyorsabb elalvás és a reggeli kipihent ébredés érdekében is be lehet vetni a forró fürdőt. 

Közvetlen elalvás előtt meleg vízben megfürödve garantáltan hamar mély álomba merülünk, és a pihentető alvás után reggel frissen ébredünk.

Nem árt az óvatosság!

Akármilyen okból is választjuk a fürdőkádban fürdést, a kockázatokkal és a veszélyekkel is tisztában kell lenni! Megéri megfogadni a tanácsot, miszerint fürdés előtt és után is zuhanyozzunk le gyorsan, mert a kosz és a baktériumok nagy része így távozik a testről. Hajmosáshoz pedig nem érdemes a fürdővizet használni, folyó víz alatt sokkal higiénikusabb a haj öblítése.

A fürdőkádban nagyon könnyen megtelepszenek a baktériumok, mivel az elhalt hámsejtek és a nedves közeg nagyon jó körülményeket teremtenek a szaporodásukhoz. Hetente több alkalommal fertőtlenítsük a kádat, és minden fürdés előtt ajánlott öblíteni, mielőtt bedugjuk a dugót. A piszkos kádvíz könnyen bőrirritációhoz vezethet, rosszabb esetben pedig akár gombás fertőzést is okozhat.  

Végül, de nem utolsó sorban: nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az óvatosságra! A fürdőszobában fokozottan oda kell figyelni a biztonságra, a csúszásveszély itt a legnagyobb az egész lakásban. 

Egy fürdőkádajtó beépítése jelentősen csökkentheti a fürdőszobai baleset kockázatát! A kádajtó jelentősen egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a fürdőkád használatát, hiszen megkönnyíti a be-, és kiszállást.

Csak egy kattintásra van attól, hogy az otthoni forró fürdők ne csak egészségesek, hanem gondtalanok is legyenek!

Ha szeretne Ön is fürdőkádajtót, de még bizonytalan, vagy kérdése van, ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!

Back To Top