Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Helyezzük új megvilágításba a fürdőszobát!

A fürdőszobában végzett tevékenységek sokfélesége bizonyítja, hogy a világításnak itt több funkciót is el kell látnia egyszerre. Ráadásul mindezt úgy, hogy a lámpa fénye hasonlítson a természetes fényhez, egyenletes fényelosztást adjon, ugyanakkor ne legyen vakító.
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Előző bejegyzésünkben a fürdőszoba színvilága került a fókuszba. A színeket jól kiegészítik a fürdőszoba fényei, együtt érik el a kívánt hatást. Vizsgáljuk most meg, mire kell figyelni a fürdőszoba megvilágításakor!

A természetes fény hiánya

Sok lakásban (főleg panellakásokban és kisebb házakban) nincs ablak a fürdőszobában, vagy ha van is, az nagyon apró, szinte csak a szellőztetést teszi lehetővé. Ez segít megőrizni a fürdőszobai intimitást, hiszen nem látnak be, és védett területen érezzük magunkat. Hátránya azonban, hogy így kevés természetes fény jut be.

Fényre azonban mindenképpen szükség van ebben a helyiségben, hiszen minden apróságot látni kell: az alapos tisztálkodás mellett a sminkelést, a borotválkozást, a hajápolást, a fogmosást is elegendő fényben lehet csak hatékonyan megvalósítani.

A fürdőszobában végzett tevékenységek sokfélesége bizonyítja, hogy a világításnak itt több funkciót is el kell látnia egyszerre. Ráadásul mindezt úgy, hogy a lámpa fénye hasonlítson a természetes fényhez, egyenletes fényelosztást adjon, ugyanakkor ne legyen vakító.

Az igazság az, hogy minderre egyetlen lámpa nem képes. Egyetlen fényforrás nem tudja az összes funkciót ellátni, ezért több helyen elhelyezett, különböző lámpákkal kell megvilágítani a fürdőszobát.

A mennyezeti világítás

Magától értetődő, hogy legyen általános, az egész fürdő megvilágítását szolgáló, szórt fényű mennyezeti lámpa, hogy minden napszakban meg lehessen világítani a teret. Ez megoldható egy nagyobb, vagy több kisebb lámpával is. Aki egy nagyobb fényerejű mennyezeti lámpát szeretne, sokszor függő lámpára gondol, ám fürdőszobában ez a megvalósítás csak nagy belmagasságnál ajánlott, és fontos, hogy biztonsági okokból ne közvetlenül a kád fölé kerüljön.

A mennyezeti világítás az álmennyezetbe beépített, elszórtan elhelyezett, süllyesztett spotokkal is megoldható. Ilyenkor szinte kivétel nélkül erős fényű LED lámpákat szoktak ajánlani, ezért erős fényük miatt vagy nem kell túl közel helyezni őket egymáshoz, vagy érdemes több kapcsolóval tervezni, hogy szabályozható legyen, mennyit kapcsolunk fel közülük. Adott esetben, ha nem megoldható ilyen spotok felhelyezése, vagy el akarjuk kerülni az ezzel járó munkálatokat, LED-szalagokkal is kiegészíthetjük a mennyezeti világítást: jól kezelhető, változatos formákban és alakzatokban könnyen felhelyezhető egy ilyen szalag, csak rajtunk múlik, hogy kihozzuk belőle a maximumot.

Fontos mérlegelni, hogy meleg fehér vagy inkább hideg, semleges fehér világítás a célszerű. A meleg fény nyugtató hatással bír, míg a hideg tisztaság érzetét kelti. Sok helyen már árulnak olyan lámpákat, amely a színhőmérsékletet is tudja változtatni, akár ezen is elgondolkozhatunk, ha szeretünk mindig a hangulatunkhoz megfelelő fényt választani.

blogkep 0720Kiegészítő világítás

A mennyezeti megvilágítás mellett fontos, hogy a fürdőszobatükör mellett vagy felett is legyen világítás, amely megvilágítja ezt a területet. Az arc, a fogak és a haj ápolása így sokkal precízebb lehet, de sminkelni is jobban lehet megfelelő világításnál. Minél hosszabban húzódik lámpa a tükör mellett, annál jobb, hiszen annál kevésbé árnyékol.  

Fontos, hogy természetes fény hatását keltsék a tükör köré elhelyezett lámpák. Biztosan ismerős a helyzet, mikor egészen máshogy fest valami természetes fényben, mint lámpák megvilágításában. Sminkelésnél kiváltképp fontos, hogy a lámpa jól adja vissza a színt, hiszen azt szeretnénk, hogy úgy lássanak minket mások is, ahogy mi láttuk magunkat a tükörben. A lámpák színvisszaadásáról az Ra érték árulkodik: 90-nél nagyobb Ra értékkel rendelkező lámpákat szoktak ajánlani. Érdemes fehér színhőmérsékletet választani, mert ilyen típusú fénynél a bőr természetes színű.

Nem kell feltétlen megállni a tükörhöz helyezett kiegészítő lámpáknál. Számtalan lehetőség van arra is, hogy hangulatfényekkel dobjuk fel a fürdőt, hogy egy pihentető, energetizáló habfürdő igazán kellemes és hangulatos legyen: változatos lámpák (pl. sólámpa) vagy akár mécses is szolgálhat erre a célra (nyílt láng használata viszont életveszélyes olyan fürdőszobában, ahol gázkazán, gázbojler van elhelyezve!). Kiegészítő világítást használva optikailag a teret is növelhetjük, és kifejezetten otthonossá tehetjük a fürdőt. Például nagy méretű fürdőszobában a sarkokat, a zuhanykabint vagy fürdőkádat, illetve a WC-t külön fénnyel érdemes ellátni.

IP-védettség

A fürdőszobában gyakran magas a páratartalom, és víz is csapódik mindenfelé. Nagyon veszélyes, ha a pára beszivárog a lámpatestbe, mert jelentős károkat okoz, és jobb esetben csak a lámpa megy tönkre, rosszabb esetben viszont életveszélyes helyzeteket is előidézhet. Ezért fontos, hogy megfelelő IP védettségű lámpát használjunk a fürdőszobában!

Az IP védettség (Ingress Protection) azt jelenti, hogy szilárd tárgyak, illetve víz ellen mennyire védett a lámpa: 0-tól, szilárd tárgyak esetén 6-ig, víz esetén pedig 8-ig terjedő skálán határozzák meg a védettséget (0: semmilyen védelemmel nem rendelkezik; 8: védett víz behatolása ellen tartós vízbemerítés esetén is). Ezt az IP betűk utáni két számjegy jelöli (első a tárgyak, második a víz elleni védelem mértékére utal).

A fürdőszobát zónákra szoktál felosztani az alapján, hogy milyen messze van egy-egy terület a víztől, a csapoktól, stb. A zónák elkülönítése segít meghatározni, hogy hol, milyen IP védettségű lámpát kell használni.

A legtöbb helyre minimum IP44 védettségű lámpát érdemes felszerelni (ami szilárd tárgyak és víz ellen is 4-es fokozatú védettséget jelent, azaz 1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek és fröccsenő víz ellen véd). 

A vízhez, csaphoz, kádhoz közeli zónába veszélyes lámpát helyezni, de ha mégis megtesszük, akkor mindenképpen alacsony feszültségű legyen, és az IP utáni második számjegy, tehát a víz elleni védelem minimum 5 legyen!

A víz fröccsenés veszélyének kevésbé kitett zónákban már bármilyen védettségű lámpa szerelhető, de figyelembe kell venni a körülményeket – például ha a kisgyerek szeret pancsolni, vagy a zuhany sokszor leeseik a tartóról és minden irányba fröcsköli a vizet, akkor például a mennyezetre is magasabb IP védettségű lámpa felhelyezése javasolt.

Néhány hasznos tipp

A fürdőszoba lámpái egyedi igénybevételnek vannak kitéve. Számtalanszor fel- és lekapcsoljuk itt a fényeket, hiszen minden kézmosásnál, sminkigazításnál a fürdőszobába megyünk és felnyomjuk a lámpát. 

Ehhez strapabíró lámpára van szükség. Ha gyakran kell izzót cserélni, az már figyelmeztetés, hogy valami probléma van a lámpával.

Igazán gazdaságos megoldás, ha a lámpák, vagy legalább az egyes zónák külön kapcsolhatók, hiszen amellett, hogy segítik a spórolást azzal, hogy nem ég mindig minden izzó, hangulathoz illően is szabályozhatjuk a fényeket.

kadajtoTeljeskörű biztonság

A fürdőszoba megfelelő és biztonságos megvilágításával a megcsúszásból adódó balesetek is elkerülhetővé válhatnak, hiszen könnyebben észrevesszük például a padlóra kifröccsent vizet.

Ám sajnos hiába minden igyekezet, sokszor teljesen ártalmatlan szituációkban is elveszítjük az egyensúlyunkat, ha egy fárasztó nap után már nehezebben koncentrálva vagy kicsit elgyengülve próbálunk kilépni a kádból.

Ezt a problémát nem (csak) jó világítással kell orvosolni! Egy kapaszkodó, egy csúszásmentessé varázsolt kád, de leginkább egy fürdőkádajtó fog segíteni abban, hogy igazán biztonságos és gondtalan legyen minden egyes fürdőszobában töltött perc. 

A kádajtó beépítése felteszi a koronát a kényelemre, gyerekjátékká teszi a közlekedést a fürdőszobában! 

Minden információt megtalál oldalunkon, de ha kérdése van, ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs