Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Így használjuk a színeket a fürdőszobában

Fürdőszoba felújítás előtt áll? Akkor sok-sok kérdést kell végigvennie. Mi most a színekben segítünk. Nézzük, hogy milyen döntésekkel támogathatjuk a fürdőszoba hangulatát?
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Milyen színek illenek a fürdőbe?

A fürdőszoba színeinek eldöntése nem is annyira egyszerű feladat, mint elsőre gondolnánk. Hiszen legtöbbször könnyen tisztítható, nem túl tarka, de mégis sajátos atmoszférával rendelkező szobát szeretnénk kialakítani. Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba színeit? A lakberendezők szerint az a legfontosabb, hogy az egyes helyiségek stílusa összhangban legyen, és ez valahogy a színekkel is így van. 

Egy olyan otthonban, ahol a piros és a terrakotta dominál, meghökkentő lenne a szürke fürdőszoba. Ha pedig teljesen modern, letisztult az egész ház stílusa, akkor egy tarka fürdőszoba, kovácsoltvas bútorokkal, eléggé kirívó lenne. Persze általában azért egész nagy mozgásterünk van színekben is, de nézzük meg a szín kiválasztásának szabályait, vagy inkább útmutatóját, melynek segítségével harmonikus megjelenést és hangulatos fürdőszobát tudunk teremteni. 

A fürdőszobába általában hideg színeket szoktak választani, nagyon népszerű a kék árnyalatainak használata, hiszen a vízre asszociál. Mindezt hullámhatású csempével is ki lehet egészíteni. De sok másféle lehetőség is van, nézzük meg, hogyan használhatjuk a színkört a fürdőszoba berendezéséhez.

A színkör

A színkör egy nagyon okos eszköz, melyet a lakberendezéstől kezdve az öltözködésig és a kiadványszerkesztésig mindenhol használnak. A lényege, hogy segítségével megtaláljuk a számunkra megfelelő színkombinációkat, csak néhány szabályt kell követnünk hozzá. A színkör cikkelyekre van osztva, egy-egy szelet egy-egy színt jelent. 

színkör

Az alapszínek adják az elsődleges színeket, hiszen ezek a további színek alapjai. Ezek a kék, a citromsárga, és a piros. Ezek telített színek, melyekkel drámaibb hatást lehet elérni. Kontrasztot lehet velük teremteni, így ki lehet hangsúlyozni velük azokat a helyeket, ahová a fókuszt szeretnénk helyezni.

A másodlagos színeket az elsődleges színekből keverjük ki. Ezek a zöld, a narancssárga és az ibolyaszín. De léteznek harmadlagos színek is,  amelyeket az elsődleges és a másodlagos színből keverünk ki. 

A színkör felosztása nem csak az alapszínek, az elsődleges és a másodlagos színek sorrendiségére épül. Más csavar is van benne: az egyik oldala a meleg színekbőll áll, míg a másik felén hideg színeket találunk. Hogyan használjuk a színkört konkrét esetekben? Mutatjuk!

Monokróm fürdőszoba

Ha egy színre szeretnénk építeni, akkor annak több árnyalatát kell használnunk. Ilyenkor a színkörön az egymás alatt elhelyezkedő színeket kell nézni, ezek a különböző árnyalatai az adott színnek. A legtelítettebb színből kiindulva a fehér fokozatos hozzákeverésével lehet mattítani, világosítani, enyhíteni az alapszínt. Általában egy szín több árnyalatát felhasználva szokták berendezni a monokróm tereket. A telítettséggel játszva lehet egy színből is kihozni a maximumot úgy, hogy hangulatos, a szemnek is komfortos helyiség alakuljon ki belőle.

monokróm fürdőszobaHogyan kombináljunk két színt?

Két szín kombinálásának már több szabálya van. Ezeket a szabályokat alkalmazva nagyon szépen, hangulatosan rendezheti be fürdőszobáját. Ezek a színszabályok nem túl bonyolultak, mégis igazi aduásznak számítanak, megkönnyítik az otthonunk berendezését.  Két lehetőségünk van: egy karakteres, telített főszín mellé választunk egy enyhébb árnyalatú kiegészítőszínt, vagy két erős játékost engedünk a ringbe. Utóbbi esetben a komplementer színeket használjuk. 

Mik azok a komplementer színek?

Az egyik módja annak tehát, hogy két karakteres színt összehangoljunk, a komplementer színek használata. Ezek a színkörön egymással szemben helyezkednek el. Ezek a színek nagyon jól kiegészítik egymást. Úgy hívjuk őket, hogy  komplementer párok. Sokszor akár három színt is variálhatunk így, persze ebben az esetben a harmadik szín a fehér lehet. Melyik az egyik legnépszerűbb példa erre a párosításra? A citromsárga és a telített kék duója. De komplementer színnek számít a lila és a zöld is, persze a megfelelő árnyalatokat kell kombinálni. 

A feltűnő és a tompa

Két szín kombinálásához egy karakteresebb és egy tompább kiegészítőszínt is használhatunk. A drámaibb és telítettebb élénk napsárgához, citromsárgához például a halványszürkét, vagy a szürkének egy kevésbé telítettebb változatát lehet ilyenkor használni. De a bézs és a fehér is megfelelő kiegészítőszínek lehetnek. A vajszín, az ekrü, a tojáshéj, az összes melegebb, fehéres árnyalat jöhet. A meleg és a hideg tónusú színek kombinálásával is lehet próbálkozni. De mindig nézzük meg egymás mellett a választott színeket, mert festés, csemperagasztás után már nehéz lesz változatni. 

Hogyan kombináljunk három színt a fürdőben?

Osztott komplementer

Ha több másodlagos színt szeretne használni, akkor  felmerül a kérdés, hogy milyen színeket lehet vagy érdemes összeválogatni. A válasz: osztott komplementer. Először válasszon egy fő színt, majd nézze meg, melyik az azzal szemben található szín a színkörön, ez ugye a komplementer párja. Annak a színnek a két közvetlen szomszédja, valamint az eredetileg választott szín adják az osztott komplementer színhármast. Ugyanis a színkörön az egymás mellett található színek is összeillenek, harmonizálnak egymással. 

Ezzel a módszerrel hasonló hatást érhetünk el, mint amikor komplementer színeket használunk. Annyi különbséggel, hogy lágyabb  lesz végül az összhatás. Ez a módszer csak akkor működik, ha az egész színtriót használjuk. Ugyanis ha csak a komplementer szín egyik szomszédját választjuk ki,  akkor nem fognak jól mutatni együtt a színek, hiszen ebben az esetben magát a komplementert kellene használnunk. A három szín ennél a verziónál csak együtt teremtenek harmóniát.

fürdőszoba színek
osztott komplementer

Miről ne feledkezzünk még meg a fürdőszoba felújításakor?

Amikor a tökéletes fürdőszoba megteremtése a cél, akkor a színek, formák, a tér komfortossá tétele mellett néhány apróságra is érdemes figyelni. Melyek ezek?

Legyen biztonságos és könnyen használható

Az egyik legfontosabb a fürdőszoba biztonsága. A csúszásgátló szőnyegek és kapaszkodók nem feltűnőek, mégis komoly baleseteket előzhetnek be. Ha pedig nehéz belépni a kádba, akkor válasszon fürdőkádajtót!

Ne zsúfoljuk túl

A túlzsúfolt terek nem komfortosak, és a legtöbb esetben a funkciót is akadályozza a zsúfoltság. Fürdőszoba esetében a kényelmes, esetleg ellazító fürdést, a komfortos napi rutint. Ezért tervezzük úgy a fürdőszobát, hogy legyen egy 60-80 cm-es közlekedőfolyosónk mindenhol, de lehetőleg még ennél is több helyünk legyen.

Például kis fürdőszoba esetén érdemes a fürdőkádat összevonni a zuhanyzóval, ahelyett, hogy külön zuhanykabint használnánk.

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs