Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

A házimunka nem sport! Milyen mozgásformát válasszunk nyugdíjas korban?

Az időskori sport jó hatással van a fizikai és a mentális egészségre is. Az öregedést ugyan nem tudjuk megállítani, a rendszeres testmozgás azonban lassíthatja a folyamatot.
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

A mozgáshiány a modern kor átka, amely drámai változásokat indít el az emberi testben, ezért világszerte, így Magyarországon is, a vezető halálokok között szerepel – hívtuk fel a figyelmet néhány héttel korábbi, A legtöbb bajunk forrása a mozgáshiány, de tehetünk ellene című bejegyzésünkben.

Az inaktív életmód kulcsfontosságú szerepet tölt be a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok és a cukorbetegség kialakulásában, illetve degeneratív megbetegedésekhez is vezethet. A koronavírus-járvány csak tetézte a bajt, a bezártság még tovább csökkentette a magyarok egyébként is alacsony mozgási kedvét. Külön aggasztó, hogy majdnem megduplázódott, azok aránya, akik egyáltalán nem mozognak.

A mozgásszegény életmód a nyugdíjasokat is veszélyezteti: az idősebb korosztály kevesebb mint tíz százaléka mozog rendszeresen. Hogy miért lenne jó ebben az életszakaszban is mozognunk? Az időskori sport jó hatással van a fizikai és a mentális egészségre is. Az öregedést ugyan nem tudjuk megállítani, a rendszeres testmozgás azonban lassíthatja a folyamatot.

Hogy milyen előnyei vannak még az időskori mozgásnak?

  • Fejleszti az izomzatot.
  • Energizál, életerőt ad.
  • Segít leküzdeni a stresszt.
  • Endorfint szabadít fel, így hozzájárul a jó kedélyállapothoz.
  • Segít leküzdeni a depressziót.
  • Jó hatással van az alvásunkra.
  • Kalóriát éget, ezáltal akadályozza az elhízást.
  • Csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus és a magas vérnyomás kockázatát.

Amennyiben gyakran érezzük magunkat erőtlennek, fáradtnak, a kortársainkhoz képest is rosszabb az állóképességünk, vagy akár már egy kisebb séta után is nehezen, kapkodva vesszük a levegőt, a testünk azt jelzi, hogy nem vagyunk jó kondícióban.

“Az úgynevezett aktív időskor a 60-65. életév körül kezdődik, és számos fizikai, lelki, érzelmi, szociális és anyagi változással jár. A szövetek és szervek normális leépülése nehéz, traumatikus körülményekkel is együtt járhat, mint az anyagi lehetőségek beszűkülése a jövedelemcsökkenés miatt, vagy szeretteink elvesztése. A változásokhoz való alkalmazkodás vagy azok befolyásolása akaraterőt kíván, sok szokásunkat gyökeresen meg kell változtatnunk”

– javasolják a szakértők az Egészségkönyvtár könyvsorozat Egészség 60 év felett című darabjában is.

Ebben a bejegyzésünkben azokat a mozgásformákat vesszük sorra, amelyeket a szakemberek a leggyakrabban ajánlanak az idősebb korosztálynak.

Séta, kirándulás és nordic walking

Noha az emberek jelentős része a gyaloglásra inkább nyűgként, a közlekedés egyik kényelmetlen formájaként tekint, valójában kevés egyszerűbb és olcsóbb formája van a mozgásnak. Mindössze egyetlen pár kényelmes lábbelire van szükségünk hozzá.

Heti 3-4, legalább 20 perces sétával máris nagy szívességet tehetünk a szervezetünknek. Bátran lófráljunk egy közeli parkban, vigyünk magunkkal kutyát (ha van házi kedvencünk), de akár kisebb kirándulásokat is tervezhetünk. A természetben töltött idő minden embert felfrissít.

udoor mozgasformak nordic walking

A sétákat érdemes sík terepen, kényelmes tempóban kezdeni, később pedig – igény szerint – fokozhatjuk a sebességünket. Sietnünk viszont nem kell, a cél sokkal inkább az, hogy élvezzük a mozgást és a szabadban tartózkodást.

Ha kíméletes, ugyanakkor hatékony módon szeretnénk fejleszteni az állóképességünket próbáljuk ki a nordic walkingot. Ez a sportág a gyaloglás és a sífutás előnyeit ötvözi, az űzése közben egy pár speciális botot használunk, amelyek miatt hosszabbakat lépünk, és amelyek ritmust adnak a lépéseinknek.

A nordic walking legnagyobb előnye, hogy ízületi megterhelés és testi erőlködés nélkül mozgatja meg az egész testünket. Emellett fejleszti az egyensúlyérzékünket, növeli az állóképességet és az erőnlétet, valamint fejleszti a keringési rendszert.

Úszás: az egész testünket átmozgatja

Ha olyan sportot szeretnénk választani, ami nem terheli az ízületeinket, az úszás bizonyul az egyik legjobb választásnak. Korábban a Facebook-oldalunkon is írtunk már arról, hogy az úszás képes csökkenteni az idősebb korban nagyobb eséllyel bekövetkező esések számát, hiszen javul általa az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció is.

Az úszás az egyik legösszetettebb mozgási forma, amely a test összes izmát megmozgatva erősíti a gerinc stabilitását, nyújtja az izmokat és javítja a tüdőkapacitást. Mindemellett jó hatással van a szívre, továbbá hidroterápiás hatása is van: segít a mozgásszervi panaszokon, a csont-, az ízületi és az izomproblémákon.

“Mivel a vízben könnyebb a mozgás, az úszás ideális lehet azok számára, akik súlyproblémával küzdenek, gerincbántalmaik vannak, vagy csak nehezen mozognak a vízen kívül, illetve azoknak, akik kardiológiai rehabilitációra szorulnak” – olvashatjuk az Egészség 60 év felett című könyvben is.

udoor mozgasformak uszas

Hatvan év felett már nem kell magunkat széthajtani az uszodában. Ne ebben a korban akarjuk megtanulni pillangózni, kezdésként válasszuk inkább a legnagyobb biztonságérzetet nyújtó mellúszást.

Jóga: sokkal több, mint divat

Nem véletlen, hogy napjaink egyik legkedveltebb, legdivatosabb mozgásformája a jóga lett, hiszen a fizikai erőnlét fejlesztésében és a lelki egészség megőrzésében egyaránt segít. Az Indiából származó, majd a keleti tanokkal és a spiritualitással szorosan összefonódó, több ezer éves gyakorlatok idővel a nyugati világot is meghódították.

Valószínűleg sokan nem tudják, de a keleti világon kívül működő első jógaiskola éppen Budapesten működött, miután 1937-ben egy indiai fiatalember, Szelvarádzsan Jeszudián, a későbbi híres jógi Magyarországra költözött. A második világháború után viszont ő és itt megismert felesége, Haich Erzsébet is elhagyta az országot, majd Svájcban letelepedve több jógaiskolát is alapítottak.

A jógagyakorlatok közben az elme a légzésre, a testi érzékelésre, a test és a lélek között harmóniára összpontosít. Az erek relaxációja javítja a vér áramlását, a gyakorlatok által fejlesztett izmok megvédenek például az ízületi gyulladástól, a hátfájástól és egyéb mozgásszervi megbetegedésektől.

Sőt, a jógával az egyensúlyérzék is fejleszthető, ami segít megelőzni az időskorban nagyobb valószínűséggel előforduló eséseket. Ezek egy jelentős része ráadásul éppen a fürdőszobában fordul elő. Ha ön is tart ezektől a balesetektől, olvasson tovább honlapunkon a kádajtókról!

Torna és tajcsi: harmóniában a testünkkel

A gyalogláshoz hasonlóan az otthoni torna is egy rendkívül költséghatékony mozgásélmény, amit a nap bármely szakában elvégezhetünk. És érdemes is belevágni, mert már néhány egyszerű gyakorlattal is sokat tehetünk a szervezetünk egészségéért. Az interneten és a videómegosztókon ráadásul számos, kifejezetten időseknek ajánlott, tornagyakorlat közül válogathatunk. Ha kedvet kapunk, akár vezetett, csoportos alkalmakon is részt vehetünk, szerencsére egyre több helyen foglalkoznak szeniortornával.

udoor mozgasformak tai chi

A Kínából származó tajcsi szintén kiváló közösségi élmény lehet, amely nemcsak erősebbé, hanem hajlékonyabbá is teszi a testet. Kifejezetten hasznos hátfájás és más gerincoszlopot érintő betegségek esetén, de jó hatással van még például az izmokra, az ízületekre, a szívizomra, a vérnyomásra, az emésztésre és az idegrendszerünkre is.

“A tajcsi gyakorlása csaknem felére csökkenti a törések kockázatát a 65 év feletti, oszteoporózisban szenvedő betegeknél. Ez a keleti tudomány az esések megelőzésében is segít, hiszen hajlékonyságot, erőt és egyensúlyt ad a testnek, és javítja a csontok állapotát. Azoknak, akik rendszeresen végzik a tajcsit, jobb állapotúak a csontjaik”

– húzza alá az Egészség 60 év felett című könyv is.

A tajcsi legnagyobb előnye pedig éppen az, hogy minden életkorban művelhető, nem igényel speciális alkati vagy erőnléti alkalmasságot. Nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Bármelyik mozgásformát is válasszuk magunknak, mindig tartsuk észben, hogy a testedzés nem feladat, hanem örömforrás. Ha esetleg nehezen is vesszük rá magunkat, néhány alkalom után minden bizonnyal tapasztalni fogjuk majd az edzés szorongáscsökkentő és hangulatjavító hatását, a közérzetünk javulását.

Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben is írtuk, illetve idéztük Julian Brass kanadai motivációs trénert:

“A mozgás nem arról szól, hogy mekkorák az izmaink, vagy mennyire lapos a hasunk. Inkább arról, hogy legyünk hálásak, amiért van testünk, amivel mozoghatunk.”

Ha szívesen olvasna még ehhez hasonló tartalmakat, további életmódtanácsokat, kövessen minket a Facebookon is!

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs