skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Hogyan épül fel a bőrünk? 

Érdemes tudnunk, hogy hogyan épül fel a bőrünk, milyen tápanyagokkal tudunk javítani az állapotán, és milyen életmódbeli szokások segíthetnek, ha szép és egészséges bőrt szeretnénk. 

Ahogy a bőrápolással kapcsolatban már korábban írtuk, fontos a tudatosság. Ehhez azonban érdemes ismernünk bőrünk működését. Ez a bejegyzés ebben fog segíteni!

A bőr funkciója 

A bőrnek az a fő feladata, hogy megvédje a testet a külvilágtól. Éppen ezért a bőr különböző rétegei finom harmóniában vannak egymással és a külvilággal, együttesen működve látják el legfontosabb feladatukat.

Ehhez szükség van a tényleges védelmi szerep beteljesülésére. Ez a védelmi szerep egyszerre mechanikai, hiszen az ütésektől, a külső hatásoktól is véd minket a bőr. Másrészt a külvilág anyagaitól, az UV-sugárzástól a poron át egészen a baktériumoktól és vírusoktól való védelemig terjed ki a feladata.

A bőr minden rétegének megvan a maga szerepe ebben a rendszerben. Nézzük. 

A bőr felépítése

A hámréteg

A hámréteg a bőr legfelső és legvékonyabb rétege. Az a feladata, hogy védőréteget képezzen a külvilág és a test között.  Legalsó rétege a bazális réteg, ahol a hámsejtek képződnek, itt kezdődik a bőr folyamatos megújulása. 

Általában itt, a hámrétegben szívódnak fel a hatóanyagok, melyeket a bőrre kenünk. Tehát a külső bőrápolás a hámrétegen keresztül valósul meg. A bőr szépsége, rugalmassága legfőképpen a hámrétegen múlik. Viszont az egészsége is. Egyrészt  hidatálókrémekkel biztosíthatjuk a hámréteg rugalmasságát. Másrészt az itt található baktériumok és vírusok ellen létrehozott természetes védőháló ápolása is fontos, hiszen a barrier rétegnek köszönhetően a bőr az immunrendszer része. Fontos része.

Fürdés és tisztálkodás

Mit tehetünk azért hogy egészséges legyen a hámréteg, és az immunrendszer hatékony eleme maradjon? Figyeljünk a hámréteg PH-értékére, mert enyhén savas PH-val tudja ellátni a bőr a baktérium és vírus elleni védelmi funkcióját. A 7-es pH semleges, felette pedig lúgos kémhatásról beszélünk. Ezért nem tesz jót a bőrnek a rendszeres szappanhasználat. Persze nem fontos bolti habfürdőket, krémtusfürdőket használni, hiszen a hozzáadott parfüm nem tesz jót az érzékeny bőrnek. Pár csepp olajat lehet a vízbe csepegtetni, illetve érdemes lehet olykor fertőtlenítő hatású, olykor pedig bőrápoló hatású gyógynövényben fürödni.

A bőr természetes védelmének fenntartásához oda kell figyelni arra is, hogy milyen PH-jú anyagokat használunk. Fontos, hogy megőrizzük a bőr felső rétegének savköpenyét, annak épségét. A védőréteg kopása mellett a bőr dehidratálttá válik, hanem figyelünk a bőrápolószerek PH-jára. Ezért is javasoljuk a természetes anyagok használatát, például a gyógynövényes fürdőket.

Például a körömvirágfürdő nagyon jót tesz a bőrnek, ha valamiféle gyulladásról van szó, de általánosságban is ellátja tápanyagokkal. A citromfű segíti a vérkeringést, és így a bőr mikrokeringését is, emellett pedig fertőtlenítő hatása van. Ezért érdemes időnként ezekből a gyógynövényekből fürdőt készíteni. Ahol kemény a víz, ott érdemes pár csepp olajat is a vízbe csepegtetni. Sima olivaolaj is lehet, csak az a cél, hogy hidratáljon, ne szárítsa ki a bőrt a kemény víz.

A fürdés nagyon jót tud tenni a testnek és a léleknek. Azoknak, akiknek problémájuk van a mozgással, mezei zsúrlóból érdemes fürdőt készíteniük. A fürdésben pedig a fürdőkádajtó például egyszerű, könnyű segítséget tud nyújtani, mert nem kell hozzá nagyot lépni. Olcsón és végérvényesen meg lehet oldani a fürdőkádba közlekedés kérdését. 

Mivel ápoljuk a hámréteget?

A bőr legfelső rétegének üdesége adja a szép és selymes bőrt, a tökéletes összhatást. Ez nem jelenti azt, hogy a mélyebb rétegekben nem zajlanak le fontos folyamatok. Inkább ez az a réteg, amely felszívja a tápanyagokat, és amely kívülről látszik. 

Ezért fontos dolog a fényvédelem és a folyamatos hidratálás. Az age control arckrémek és a hidratáló krémek kifejezetten a hámrétegre hatnak. Jót tesz például a bőr rugalmasságának a hialuronsav, mely megköti a vizet. 

Az irha

A bőr középső rétegében sok kis hajszálér található, de itt vannak az érzőidegek végződései is. A hajszálerek feladata a tápanyag szállítása, így köti össze bőrszöveteket a testtel a bőr középső rétege. Emellett a hőszabályozással kapcsolatos feladatokat is ezek a kis erek látják el. De ebben a bőrrétegben vannak a faggyúmirigyek, szőrhagymák is. 

Az irha az egész bőr, és persze a hámréteg hátországa. Mert tápanyaggal látja el a legfelső réteget, emellett a másik irányba védelmi, szigetelő szerepe is van. Az itt képződő sejtek gyógyítják be a sebeket. Az irha alsó rétege pedig kollagénből és rostokból áll. 

Ez a réteg tehát a bőr tömörségét, rugalmasságát adja a kollagén által, esztétikai szempontból tehát ez a funkció számít. A kollagéntermeléshez C-vitamin tartalmú krémekre, vagy azok származékaira van szüksége a bőrnek kívültől. Belülről pedig a kollagéntartamú ételek fogyasztása számít. A kollagéntartalmú táplálékkiegészítők erősítik és rugalmasabbá teszik az ereket, ezért idősebb korban még a megjelenésnél is fontosabb szerepe van ennek az anyagnak. 

Egészség szempontjából pedig a megfelelő keringés fontos, és a belülről bevitt tápanyagok. Sok D-vitaminban gazdag ételt érdemes fogyasztani a bőr egészségének megőrzéséért. Omega 3 zsírsavakban gazdag magvakat, sajtot, joghurtot. B-vitaminoknak pedig a bőr regenerálódásában van szerepük. 

A bőralja

A bőralja a bőr legalsó rétege. Ennek a rétegnek az a szerepe, hogy a testet megvédje az ütésektől, például a csontokat. Ezért keletkezik itt zsírréteg. 

De a bőralja szerepet kap a hormontermelésben és a hőszigetelésben is. A zsírsejteket kollagénrostok kötik össze, és vérerek hálózzák be. 

Szépségápolási szempontból a bőr legfelső és középső rétege az, melyekre figyelni kell. Főképp kívülről bevitt, jól megválasztott krémekkel, megfelelő, tudatos bőrápolással, és étkezéssel. 

Back To Top