Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Tévhitek és igazságok az egészséges életmódról

Sok tévhit kering az egészséges életmódról. Pedig az egészség megőrzése nagyon fontos. Ne csak akkor kapjunk észbe, amikor már megjelentek a tünetek.
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Tévedés, hogy az egészséges életmód lemondással jár

Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy az egészséges életmód lemondással jár. Pedig nem lemondásra van szükség. Inkább a tudatosság a fontos. Mert érdemes azzal tisztában lenni, hogy egy pár hetes diéta-sport programmal az eredmény sem lesz tartós! Hiszen nem arról van szó, hogy ez egy kis rossz, amelyen túl kell esni ahhoz, hogy lefogyjunk, egészségesek legyünk, aztán ha gond van, visszatérünk. 

Ez a tévhit főleg a fogyás miatt terjedt el, a sok divatos villámdiéta teljesen félrevezette a társadalmat. A női magazinok által közvetített trendek, és azok féligazságai megtévesztők. Mert az egészséges életmód valójában hosszútávú berendezkedést,  életmódot jelent. Hogy mi kell hozzá? Tisztában kell lenni azzal, hogy mi számít egészségesnek és mi nem. Főleg a saját testünk, kórtörténetünk tudatában. Úgy kell átalakítani a szokásainkat, hogy közben ne kényszerítsük magunkat aszkéta életvitelre, mert azt nem tudjuk majd tartani. Ha pedig kudarcba fullad a terv, visszazuhanunk a régi életmód rossz szokásainak örvényébe. 

Az egészséges életmód tehát nem szükséges rossz. Igazából tudatos táplálkozást, megfelelő mennyiségű, elegendő mozgást takar. A tudatos táplálkozás nem csak szárazkenyér és víz, modern fordításban csak nyers saláta lehet. 

egészség étkezésHogyan kell étkezni?

Kortól, sporttól és szokásoktól függ, hogy mennyi kalóriára és milyen fajta tápanyagokra van szükség! Arról azonban tudnia kell, hogy a hagyományos táplálékpiramis, melyre korábban oktattak minket, megváltozott. Míg korábban a piramis alján fehérliszt, gabonafélék és rizs állt, mely az étkezés 40%-át adta, ma már ezt a magas rosttartalmú zöldségek, olajok, zsírok és rostos teljeskiőrlésű gabonák adják, együttesen. A maradék 60% több, mint kétharmadát a halak, húsok és tejtermékek, valamint magvak és hüvelyesek teszik ki. A piramis csúcsán találunk csak cukros ételeket, finomított alapanyagokat. 

Figyeljünk oda az életkorukra is! 50 év felett fokozatosan növeljük a kalciumbevitelt, a csontok miatt. De ha komolyabb és testreszabottabb változást szeretne elérni, keresse fel orvosát, esetleg egy dietetikust, aki teljesen testreszabja étkezését! 

Valahogy így kell tehát megosztani az arányokat. Az életmódváltást pedig lépésről-lépésre, testreszabva érdemes bevezetni. Sok tésztát eszik? Először cserélje le teljeskiőrlésű illetve zöldségalapú tésztára a fehérliszteset. Majd minden étkezés mellé vezessen be egy kis friss salátát, zöldséget. Savanyúságot, ne befőttet vagy cukros céklát! 

A zsíros húsok helyett az izmosabb húsféléket válassza. Halat is érdemes hetente fogyasztani. Még a drágább halakból is lehet csak 20-30 dkg-t venni. Ha szereti az olajban sült ételeket, cserélje le a fritőzt olajmentes, levegőkeringetős darabra! Minél hamarabb teszi, annál több esélyt ad érrendszerének arra, hogy jó állapotban maradjon! 

Tévhit, hogy ha glutén- vagy tejmentesen étkezünk, egészségesek leszünk

A kiegyensúlyozott táplálkozás egészséges. Ahogy az új táplálékpiramis is mutatja. Hiszen szükségünk van rostra, fehérjére, és valamennyi szènhidrátrá is. A tejfehérje, a tejcukor és a tej többi alkotórésze összességében egészséges és szükséges eleme a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ha el szeretné kerülni a hiánybetegségeket, erre legyen tekintettel. Ugyanez a helyzet a gluténnal is.

Az említett alapanyagoknak az ignorálása csak ételallergia esetén javasolt! Ha fogyni szeretne, ne gluténmentes zsemlét egyen, hanem teljeskiőrlésű vagy rozszsemlét, és kis mennyiségben. A laktózmentes tejtermékek pedig kifejezetten károsak azoknak a  bélrendszerére, akiknek nincsen tejérzékenysége, mivel összezavarja a bélflóra bakteriális egyensúlyát. Ha a tejfogyasztását annak zsírtartalma miatt szeretné mérsékelni, akkor választhat néha növényi tejet. De fontos tudni, hogy a növényi tejek is különbözőek. Olykor hozzáadott cukrot tartalmaznak, vagy az alapanyagok miatt magasabb a kalóriatartalmuk. 

A sport csak megerőltető lehet

Nem, nem csak a megerőltető sporttal érhetünk el eredményeket! Napi 20-30 perc közepes tempójú séta, néha egy nagyobb kirándulás már elég arra, hogy szívét, érrendszerét karban tartsa. Megfelelő étrend mellett pedig akár a fogyáshoz is hozzásegítheti. 

Azért érdemes alkalmanként olyan tevékenységeket végezni, amelyek erősítik a hátizmot, előségítve a jobb testtartást és a gerinc védelmét. Erre akár néhány Pilates gyakorlat, vagy otthoni torna is alkalmas lehet. Ennek sem felétlenül kell megerőltető mozgásának lennie. Azzal is jó, ha tisztában van, hogy a mozgás endorfint termel, így a boldogság hormon hozzásegít ahhoz, hogy végül kiegyensúlyozottabbak legyünk!

egészséges életmódHa eleget mozgunk, bármit ehetünk

A testmozgás mind az egészség, mind a fogyás szempontjából sokat jelent. Nélküle tulajdonképpen mindkettő lehetetlen. A rendszeres mozgás pozitívan hat az anyagcsere folyamatokra. De az erek állapotának karbantartásához is szükséges. Azt fontos tudni, hogy minél rugalmasabbak az erek, annál nagyobb eséllyel sikerül  megúszni az ér- és szívrendszeri betegségeket. 

A rendszeres egészséges étkezést nem váltja viszont ki a testmozgás. Persze kalória deficitet okozhat a sok sport, de ez még nem teljesen egyenlő az egészséggel! Ott vannak az előbb ismertetett gyorsan felszívódó szénhidrátok  a test vércukor szintjére negatívan ható szénhidrátokra. Ez is egy jó példa az étkezés hatásaira. De ugyanez a helyzet a zsírokkal, amelyek az érrendszeri vannak rossz hatással. A só és a fűszerek szintén.

Mit tehetünk? Fogyasszunk sok fehérjével gazdag ételt, sok rostot, nyers zöldséget. Minél kevesebb cukros ételt együnk, illetve kerüljük a feldolgozott ételeket. 

Van jó cukor és rossz cukor

Az orvostudomány megkülönböztet ugyan  egészségügyi szempontból preferáltabb cukrokat. Mint például az antioxidánsokban bővelkedő finom méz, amely vitaminokat is tartalmaz. Vagy ilyen például a gyümölcscukor is, ha szembeállítjuk a kristálycukorral. 

Azonban ez félrevezető lehet! Ugyanis a hasznosnak mondható cukrokból se fogyasszon túl sokat. Mert ezek is gyorsan felszívódó szénhidrátok, tehát hátrányosan hatnak az anyagcserére, a hízáshoz, vagyis a zsírok lerakódásához vezet ugyanis minden cukor fogyasztása. 

udoorTetszett a bejegyzés? Akkor olvassa el a többi blogbejegyzést is, lejjebb görgetve megtalálja! Életmóddal kapcsolatos bejegyzések mellett a fürdőszoba berendezéséről, biztonságossá tételéről és takarításáról találhat cikkeket a blogon. Fő termékünkről, a fürdőkádajtóról pedig itt olvashat!

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs