Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

A húsvéti kalács története

Ismerkedjünk meg a húsvéti kalács történetével. Hiszen hagyományos étele a húsvétnak, de vajon tudta, hogy honnan erednek a kaláccsal kapcsolatos népszokások?
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Kenyér és kalács a népi világban

A népi világban a kenyér központi szerepet játszott a mindennapokban. Az egyik legfontosabb élelmiszer volt, melyhez nagyon sok szokás kötődött. A kenyeret szimbolikus, vallásos jelentéssel is felruházták. Ünnepekkor mindig friss kenyér került az asztalra. Ennek a szerepét vette át idővel a kalács. Kicsit édesebb, kicsit puhább, kicsit ünnepibb variációja volt a hétköznapi kenyérnek. Eleinte csak jobb minőségű lisztet használtak hozzá. Később megjelent a vaj, tej és a cukor is a hozzávalók között. Idővel pedig mazsolával, mákkal vagy dióval töltötték, szórták a süteményt. A mai töltött, ízesített vagy épp fonott ünnepi kalács elődje a pusztakalács, melynek léte is mutatja, hogy eredetileg a kalács a kenyér ünnepi megfelelője volt. 

A kalács nem csak a nagy keresztény ünnepeken, hanem az életfordulókon is szerepet kapott. Például az esküvői torta elődje is kalács volt, sok helyen még mindig szolgálnak fel menyasszonykalácsot a lakodalomban. A polgárosodással, a polgári szokások megjelenésével és elterjedésével, a gasztrokultúra átalakulásával vették át a kalácsok helyét a különböző ünnepi torták. Persze a húsvéti szokásoknak és az étkezéseinknek szerencsére azért része maradt ez a finom édesség. 

A húsvét szimbolikája

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep. Ez azt is jelenti tehát, hogy a népi világban, a modernizáció előtti időben az év egyik legjelentősebb ünnepe volt. Ez az időszak, a húsvéti ünnepkör egyszerre van tele keresztény és nem vallásos hagyományokkal, tavaszváró és szakrális szimbólumokkal és népszokásokkal.

A tojás

A tojás nagyon fontos termékenységi szimbólum, a népi életben különösen fontos szerepe volt, főleg húsvétkor. A húsvéti tojás egyszerre jelképezi a termékenységet, a megújulást, ezáltal pedig a feltámadás szimbóluma is, amely a húsvéti ünnepkör és a keresztény vallás központi témája. A régi népi élet szokásait és szimbólumait nem tudjuk, nem is lehet a vallástól függetlenül értelmezni, hiszen szerves részét képezte a mindennapoknak. 

A tojás jelképe tehát a feltámadás miatt kapcsolódik a húsvéthoz. Mégis erőteljesen megjelenik a termékenységvarázsló szerepe is. Sokszor a húsvéti tojásból maradt tojáshéjat elültették. A bejárati ajtó fölé vagy a küszöb alá, bizonyos tájakon a mestergerendára, szántáskor pedig minden sor végén a földbe helyeztek el egy-egy tojást, mint a bőség szimbólumát. 

Innen ered természetesen a festett húsvéti tojás szokása is. 

Tűz, víz, locsolkodás

A tűz és a víz szimbóluma minden népi kultúrában meghatározó. Így természetesen a húsvéti ünnepkörben is megjelenik. A tűz például nincs is mélyen benne a köztudatban, pedig a tűz eleme is szerepet kap a húsvéti szimbolikában. Nagycsütörtökön sütöttek utoljára kenyeret, és nagyszombatig nem is gyújtottak tüzet. Nagyszombat pedig a tűzszentelés szertartása, a megszentelt tűz parazsával gyújtottak újra tüzet az emberek az otthonaikban. Ez szerencsét, megtisztulást hoz. Hasonló a víz szerepe is, hiszen maga a locsolkodás is ehhez kapcsolódik. Az Alföldön például a Tiszában fürödtek, hogy szerencsések legyenek az év hátralévő részében.

A kalács és az ételek helye a húsvéti ünnepkörben

A húsvét neve is utal arra, hogy a hosszú böjt után ilyenkor veszünk először húst magunkhoz. Ugyanis a húsvéti ünnepeket 40 napos böjt előzi meg, mely hamvazószerdával kezdődik. Így ér véget a vidám farsangi időszak, és kezdődik egyfajta rituális megtisztulás. A böjt végeztével azonban elérkezik az ünnep. Húsvét vasárnap hagyományosan ételszentelésre is sor került a templomban. Ekkor húsvéti kalács, bárány, tojás, sárga túró került a kosárba, amelyet megszentelni vittek a templomba. A bárány, mint étel, szintén megjelenik a tojás és a kalács mellett a húsvéti tányéron. A bárány az ártatlanság szimbóluma mellett itt, a húsvét kontextusában az áldozatot, áldozati bárányt jelképezi. 

húsvéti kalács

Kalácsok és tájak: hol milyen készül?

A pusztakalács fogalmát már említettük. Ezek a töltetlen kalácsok, melyek kenyérjellegűek. A fonatlan, kerek kalács a sütemény legarchaikusabb formája. A Dunántúl déli részén és a keleti nyelvterületen, Abaúj megyétől egészen Erdélyig volt jellemző ez a fajta kalács. A fonott, de kerek kalács az Alföldre jellemző. A hosszúkás fonott kalács pedig a Kisalföldön, az Alföldön és a Dunántúl északi részén volt jellemző. 

A kuglóf, eredetileg Gugelhupf, viszonylag fiatal édesség Magyarországon. Ausztriából vettük át, és ott a főúri konyha része volt. A 18. században terjedt el hazánkban, a főúri körök vették át ezt a kelesztés nélküli, kevert tésztás süteményt. A parasztság is elég hamar magáévá tett a kuglóf receptjét, először lakodalmakra, keresztelőkre kezdték el sütni.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a szintén kemencében sütött kürtőskalács egyértelműen erdélyi területekhez köthető édesség, lakodalmomra, farsangra, keresztelőre készült, nem kötődik a húsvéthoz. 

Aki klasszikus kalácsot szeretne sütni, annak ez a recept, melyet a Néprajzi Múzeum publikált, biztosan be fog válni. 

Új, modern kalácsok

A kalácsot manapság nagyon sokféleképpen ki lehet egészíteni, újra lehet gondolni. Ma már nagyon divatos a kakaós kalács, és a különféle töltött kalácsok. Nagyon népszerű a csokoládés verziója, valamint a mogyorókrémmel, nutellával töltött fajtája. De mazsolával és más asztaltgyümölccsel is meg lehet tölteni. A kalács tetejére vékonyra vágott mandulát lehet szórni, ennek is isteni íze van.

A legújabb divathullámok egyre kreatívabban alkalmazzák a hagyományos kalácstésztát, újragondolva, kiegészítve. De már tejleskiőrlésű lisztből, cukormentesen is készülnek ezek a sütemények. Az eredeti kalácstészta titka, hogy sokáig és alaposan dagasszuk. Akkor hó a tészta, ha magas sikértartalmú lisztből készül, és félig kemény, ruganyos állagú, mely elválik a kezünktől.

udoorTetszett a bejegyzés? Akkor olvassa el a többi blogbejegyzést is, lejjebb görgetve megtalálja! Életmóddal kapcsolatos bejegyzések mellett a fürdőszoba berendezéséről, biztonságossá tételéről és takarításáról találhat cikkeket a blogon. Fő termékünkről, a fürdőkádajtóról pedig itt olvashat!

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs