Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Rehabilitáció alatt: tippek a lábadozó beteg gondozásához

A rehabilitáció ideje alatt, az otthoni lábadozás szakaszában a beteg házi gondozásra szorulhat. Helyzetfüggő, hogy ez a folyamat meddig tart és milyen ellátásra szorul az illető.
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

De van néhány egyetemes tippünk és tanácsunk, amely megkönnyítheti ezt az időszakot. 

Mikor szorul valaki otthoni ápolásra?

Otthoni ellátásra tartósan beteg vagy épp lábadozó, műtét után ellátásra szorulnak, esetleg baleset utáni időszakban gyógyulnak. Az otthoni ellátás egyébként jogi kategória is, ez alapján az otthoni ápolás alanyai olyan egyének lehetnek, akik nem képesek magukat ellátni. 

Otthoni szakápolásra pedig azok szorulnak, akiknek az ellátása valamilyen szintű egészségügyi szakértelmet, de nem állandó orvosi felügyeletet igényel. Ebben az esetben az otthoni ápolás a fekvőbeteg ellátást, azaz a kórházi gondozást váltja ki. Ideális esetben annak következő fázisáról, a gyógyulás következő szintjéről van szó ilyenkor. 

Az otthonápolási szakmai feladatokat diplomás ápoló láthatja el. Az orvos által kötelező jelleggel előírt kiegészítő kezeléseket is megfelelő végzettséggel rendelkező szakember végezheti. Ilyen kezelések lehetnek például a gyógytorna, a fizioterápia vagy épp a logopédia. 

Mind az otthoni szakápolást, mind a kiegészítő kezeléseket díjmentesen igénybe lehet venni, ehhez a háziorvoshoz kell fordulni. Azonban a beteg 0-24 órás ellátását ritkán lehet külső szakemberre bízni, ezért a legtöbb esetben családtagok vagy közeli ismerősök is részt vesznek a beteg gondozásában.

Hogyan könnyíthetjük meg a rehabilitáció idejét?

A rehabilitáció ideje sokszor mentálisan és fizikailag is nehéz a gondozó családtagnak. Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy a kiszolgáltatottság és a betegségtudat a gondozott életét is megnehezíti, lelkileg számára is megterhelő lehet ez az időszak. Fontos, hogy mentálisan is felkészüljünk az ápolásra, de az is számít, hogy a szervezésben is tudatosak legyünk, ezzel meg tudjuk könnyíteni a helyzetet. 

Amire rendszeresen figyeljen!

Van néhány dolog, melyet érdemes folyamatosan figyelni, erre egy csekklistaként is tekinthet, pár óránként végig lehet nézni minden pontját, főleg egy frissen hazakerült beteg esetében. Nézzük!

  • Mielőtt ápolni kezdjük közeli rokonunkat, ismerősünket, minden fontos információt gyűjtsünk össze az állapotáról. Még közeli családtagok is tévedhetnek, ezért beszéljük át a gondozott orvosával a tennivalókat, főleg a speciális kérdéseket. A gyógyszerallergiát, illetve hogy milyen gyógyszert kell a rehabilitációs időszakban szednie, és milyen gyógyszert szed egyébként is rendszeresen. Ezeket mikor kell bevenni és mennyire kombinálhatóak például időben. Milyen gyógyszert szedhet éhgyomorra, mi az, amit este kell, vagy pont akkor tilos. A sok gyógyszer megfelelő összehangolása idősebbek esetében kifejezetten nehéz feladat lehet, ezeket mind írjuk össze, vezessük fel egy táblázatba, és esetleg még telefonos emlékeztetőbe is beírhatjuk, hogy jelezze az egyes gyógyszerek beszedésének esedékességét. 
  • Ha műtét utáni lábadozásról van szó, akkor a heg, seb folyamatos ellenőrzésére kell figyelni. Cserélni az átvérzett kötést, van-e váladék, gyulladás.
  • Fáj-e valamije a gondozottnak, milyen fájdalomra panaszkodik, mennyire gyakran, ez mennyiben függhet össze a betegségével, érdemes-e orvossal konzultálni?- ezeket a kérdéseket is érdemes körbejárni, ezért folyamatosan monitorozzuk az illető állapotát.
  • Természetesen az előbbivel összefüggésben az általános közérzetet, hangulatot, étvágyat is érdemes ellenőrizni.
  • Általában nem árt, ha legalább naponta egyszer ellenőrizzük a vérnyomást és a pulzust, az eredményeket hasznos lehet írásban vezetni.
  • A lázat is érdemes gyakran mérni, főleg a kezdetekkor. Vezessük az eredményeket.
  • Figyeljük a mozgását, annak változását, esetleges fejlődését. A fekvőbetegeket is időnként át kell mozgatni, fel kell ültetni a felfekvések kialakíulásának megelőzése miatt, de erről előzőleg egyeztessünk orvossal is. 
  • Amikor egy helyiségben tartózkodunk a gondozottal, akkor figyeljük a légzését is, egyenletes-e, esetleg szapora, van-e légszomja? 

A gyógyulás üteméről, arról, hogy minden jól halad-e, érdemben a háziorvos tud majd tájékoztatást adni.

Megfelelő eszközök a rehabilitáció időszakának megkönnyítésére

Az otthonápolásnak rengeteg eszköze van, melyek a speciális igényeket elégítik ki. Már a legegyszerűbb kiegészítők, melyek a mozgásban segítenek, egyszerűbbé teszik az életet mindenki számára. Például a kapaszkodók, akár a gondozott ágya fölé, kerekesszékek, járókeretek és társai. Ezek az eszközök gyógyászati segédeszköz boltból szerezhetőek be, de sokszor bérelni is lehet őket.

A fürdőszobai kapaszkodók, sőt, az általunk kínált egyszerűen, egy nap alatt beépíthető, a fürdőkád használatát megkönnyítő fürdőkádajtó is nagyon nagy segítség lehet. 

A különböző párnaemelők, kapaszkodók,  járáskönnyítők megkönnyebbítik a mindennapokat, könnyebben fel is tudják gyorsítani a gyógyulást. Érdemes a rehabilitációs tornához szükséges eszközöket beszerezni, és rendszeresen használni. Hengert, szivacslabdát és társait, mert ilyen esetekben a legkisebb izommunka is sokat számíthat.

rehabilitáció

Segíthet a kidolgozott rendszer és napirend

Az egyik legfontosabb lehet ilyen esetben a tudatosság. Érdemes a gyógyszerekkel, tornával, étkezésekkel kidolgozni egy rendszeres napirendet, amely mindenkinek megkönnyíti a dolgát. Legyen benne a napirendben a lázmérések, vérnyomásmérés, az egyes gyógyszerek bevételének ütemezése is. Ez azért jó, mert egyrészt nem felejtünk el semmit, és könnyebben vesszük fel mi is a ritmust és tanuljuk meg a feladatokat, ha állandó sorrendben vannak és hamar rutinná válnak.

Másrészt mindennek a rendszeresítése és dokumentációja abban is segít, hogy ha egy másik családtag helyettesít minket, vagy felosztjuk egymás között a feladatokat, mindenki könnyen és gyorsan tudja felvenni a fonalat, és kisebb lesz a hibalehetőség. Ráadásul ez a rendszeresség abban is segít, hogy dokumentáljuk a beteg állapotát, például ha szól a telefonban az ütemezett értesítés a vérnyomásmérésről, akkor nem kerül sokba feljegyezni az eredményt, de akár mind az ütemezésre mind az eredmények feljegyzésére vezethet a család egy közös táblázatot. 

Ez lehet notesz is, de digitális megoldást is választhatunk. Így minden megfelelően dokumentálva lesz, és a rehabilitációra szoruló családtag gondozása is áttekinthető és egyszerű lesz.  A dokumentáció pedig azért lehet hasznos, mert nagyon komoly segítség lehet az orvos számára, ha valamilyen speciális helyzet lép fel, hirtelen romlana a beteg állapota, vagy a vártnál lassabban gyógyulna. 

Tehát egy kis tudatossággal és szervezéssel, valamint a megfelelő eszközök beszerzésével és csekklista összeállításával sokkal könnyebben meg tudjuk oldani a rehabilitációra szoruló családtag, ismerős ellátását. Így mi is kiegyensúlyozottabbak leszünk, és ő is biztonságban fogja magát érezni. 

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs