Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Internethasználat időskorban: előnyök és veszélyek

Egyre jobban terjed az internethasználat a 65 év felettiek körében. Ez több szempontból is szerencsés, de vannak hátrányai is. Mit tegyen a biztonságos internetezésért? Mutatjuk!
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Egyre több az idősebb internethasználó

Egy korábbi felmérés alapján az Európai Unió országaiban a 65-74 év közöttiek 60%-a volt internethasználó. Luxemburg és Svédország esetében 91% volt az internetező 65 év felettiek aránya, Finnországban 88%. Magyarországon 53%, ezzel az aránnyal a mi 65-74 év közötti internetezőink a középmezőnyben vannak Uniós szinten. Bulgária, Horvátország és Görögország ilyen korú lakosai csak 30% körüli arányban használják az internetet.

Egy magyarországi felmérés szerint a pandémia hatására még több 65 év feletti kezdett el nyitni az internetezés és az okoseszközök felé. Ez a kutatás a keleti régiókra terjedt ki. A megkérdezettek legfontosabb motivációja a családtagokkal és barátokkal való kapcsolattartás volt. Az internetes vásárlás irányába viszont nem nyíltak meg a Debreceni Egyetem oktatóinak kutatásában megkérdezett idősebbek. Ennek az oka a bizalmatlanság és a csalóktól való félelem. 

Az internet felé való nyitás nagyon jó dolog, hiszen előnyt tartogat, emellett azonban a félelem is megalapozott. Az internetes csalások mellett a félrevezető hírek is tartogatnak veszélyt. Ezért írtunk le néhány hasznos gondolatot a problémával kapcsolatban!

internethasználat

A digitális világ által nyújtott előnyök

A digitális világ nagyon sok előnyt tartogat mindenki számára, ez érinti a 65 év felettieket is. Megkönnyíti a kapcsolattartás szeretteinkkel, és akár rég nem látott barátokkal, kedves ismerősökkel léphetünk kapcsolatba. Az interneten keresztül sokkal szélesebb spektrumon tájékozódhat, a tévéhíradón és a nyomtatott sajtón túl itt rengeteg tematikus oldalt, blogot, hírújságot lehet olvasni. Ez az előny viszont hátránnyal is jár, hiszen rengeteg az álhír az interneten, és meg kell tanulni kiszűrni a hamis oldalakat. 

Szerencsére a digitalizáció az élet minden területét érinti. Például rengeteg régi folyóiratot és térképet lehet nézegetni a tematikus oldalakon, például a több közgyűjtemény digitalizált anyagait gyűjtő Hungaricanán, de az anyakönyveket digitalizáló programnak köszönhetően egy külföldi, angol nyelvű oldalon fent vannak a magyar települések anyakönyvei is, így akár családfakutatást is tud végezni otthon, az íróasztal mellett!

Rengeteg tematikus magazint, folyóiratot lehet találni az interneten, érdeklődési körtől függően. A facebookon a bútorfestéstől a főzésen át a családfakutatásig, a kézműveskedéstől a kertészkedésig lehet találni hozzánk hasonló felhasználók által létrehozott csoportokat, ahol beszélgetni lehet, és tippeket megosztani. A sok-sok lehetőséggel kár lenne nem élni! Több kutatás bizonyítja, hogy az időskorúaknak javította az életminőségét az internethasználat. Megkönnyítette a szeretteikkel való kapcsolattartást, de a szórakozást, kikapcsolódást is segítette. Ezért az idősebb internetfelhasználók növekvő tendenciája jó hír! Ami viszont fontos, hogy mindenki megtanulja, megértse és alkalmazza az internet biztonságos használatának szabályait!

Mire kell figyelni?

Hogy melyek az internethasználat legnagyobb veszélyei, hogy mire kell figyelni az internetezés során? Ebben a felsorolásban rögzítjük a legfontosabb szabályokat!

  • Mindig legyen vírusirtó a számítógépén, telefonján, amivel internetezik
  • Soha, senkinek ne adja meg személyes fiókjainak a jelszavait, ezt a belépésen kívül sehol, senki nem kérheti.
  • Soha senkinek ne adjon meg pin-kódot vagy személyes adatokat magáról, ne adja ki bankkártyaadatait, személyi igazolványa vagy lakcímkártyája számát
  • Legyen kritikus az álhírekkel szemben! Hogy hogyan? Mindjárt megmutatjuk.
  • Jelszavaiban legyen mindig nagybetű, kisebetű és szám is, és legalább 12 karakteresek legyenek. Érdemes akár otthon felírnia magának őket, de akkor tartsa biztonságos helyen.
  • Habár az interneten rengeteg érdekes és furcsa dologgal találkozunk, a szokatlan dolog mindig gyanús: ha egy olyan emailt kap, amelyben azt állítják, hogy kamerával figyelték Önt, és kiadják az anyagokat, ha nem fizet, akkor nem kell megijedni, ez egy ostoba zsaroló vírus, amely mögött addig nincs semmilyen valós veszély, amíg nem ad ki pénzt vagy adatokat, mert azzal bizony visszaélnek. Ha kap egy levelet egy érdekes történetről: rejtélyes milliomos szeretné Önnek adni a pénzét, vagy egy amerikai katona került bajba, vagy bármilyen érdekes, szinte filmbe illő, kalandos és rejtélyes témájú  megkeresés éri, akkor biztos lehet abban, hogy egyszerű hazugságról van szó, és csak a pénzét akarják kicsalni.

Adathalászatról, zsarolólevelekről és hasonlókról itt olvashat!

internethasználat

Hírek és álhírek

Az interneten nagyon könnyű álhírekbe botlani. Mire érdemes figyelni, mikor egy cikket olvas? Ha egy internetes cikket olvas, amely híreket tartalmaz, akkor nézze meg a szerzőt, az online folyóirat impresszumát, a szerkesztőséget. Itt tájékozódhat a szerzők szakmai hátteréről. De a szerzőt és a hivatkozott linkeket is érdemes megnézni.  Például az ismert egészségügyi magazinok esetében általában szakorvos írja a cikkeket a különböző betegségekről, nevét aláírja, és sokszor adatlapjuk is van az orvosoknak, de ha nincs, a google-ben megtalálhatóak, láthatjuk, hogy milyen kórházban, milyen osztályon dolgoznak, milyen szakmai hátterük van. Ilyenkor megnyugodhatunk a cikk tartalmát illetően, bár az öndiagnózistól minden egészségügyi esetben óvakodni kell. 

Ha egy nagyon érdekes, figyelemfelkeltő, indulatokra ható címet olvas, amely tartalma erőteljesen hat az érzelmekre, nincsenek hivatkozások a forrásra (olyan hivatkozások akár, mint amilyenek például a mi bejegyzésünk alján vannak, ahol a statisztikák forrását megjelöltük, hogy hitelessé tegyük a tartalmunkat, és alátámasszuk az állításunkat) akkor gyanús lehet az oldal. Ha valaki azt állítja, hogy az amerikai xy egyetem xz nevű híres professzorának a kutatási eredménye, hogy… Akkor még nem támasztotta alá a hír hitelességét. Ilyenkor el szoktak helyezni egy linket a szövegben, amely a szaktanulmányra mutat, de még ekkor is lehet gyanakodni. Akár magyar, akár idegennyelvű szaktanulmányra mutat a cikk, onnan lehet felismerni, hogy a cikk humbug, vagy tényleg tudományos jellegű, hogy a szaktanulmányok esetében lefelé görgetve hosszú, sokszor kattintható szakirodalomlistát találunk. Még ez is lehet félrevezető, azonban ha még ezek is hiányoznak, akkor nincsen szó szakcikkről

Érdemes az Urbanlegends oldalán tájékozódni az álhírekről, mert ennek az oldalnak egy olyan újságíró a kezelője, aki folyamatosan monitorozza az interneten terjedő pletykákat, és ellenőrzi a cikkeket. A célja, hogy az internet olvasóközönségét edukálja. Itt még egy adatbázist is vezet a veszélyes álhíroldalakról.

Amennyiben érdekesnek találta bejegyzésünket, olvassa el a többi blogbejegyzést is. A Fürdőkádajtó blog célja egyrészt a cég küldetésének, a biztonságos fürdőszobának, és az ezzel kapcsolatos termékünknek ismertetése, a lehetőségek bemutatása, ezért több cikkünk szól fürdőszobáról és a biztonságos mindennapokról. De a 60-65 feletti korosztályt érintő témákkal kapcsolatban is igyekszünk hasznos tartalmakkal meglepni követőinket. A jövőben is fogunk még jönni biztonságos internethasználatról szóló témákkal!

Források:

Eurostat cikke

Eurostat táblázata

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs