skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00
A Hosszúéletű Fürdőszoba Titka

A hosszú életű fürdőszoba titka

Mit tegyünk, hogy a fürdőszoba: a burkolat, a zuhanykabin, a kád és a csaptelepek minél ellenállóbbak, tisztábbak és hosszabb életűek legyenek? A lefolyók állapota szintén fontos, ha szeretné megelőzni a bonyodalmakat, jobb erre is odafigyelni! A bejegyzés alaposan körbejárja a témát.

Rendszeres tisztítás

Természetesen a hosszúéletű fürdőszoba titka a rendszeres tisztántartás és karbantartás. Hiszen így lehet hosszútávon megelőzni az elhasználódást. Ez minden helyiségre igaz. 

A fürdőszobában használt gépek is hosszabb élettartamúak lehetnek, ha rendszeresen tisztítják őket. Bár ez inkább mosókonyha téma, sokan mégis a fürdőszobában tartják és annak tartozékaként tekintenek a mosógépre és a szárítógépre. A mosógép esetében a mosás során összegyűlő szennyeződések lerakódása tehet hosszabbtávon kárt a gépben, míg a szárítógépnél a szöszök rövidíthetik meg évekkel a gép élettartamát, mert az összegyűlt, és a gép belsejébe került ruhaanyag darabkák tönkretehetik a görgőket, majd magát a dobot is. 

Azonban nem csak a gépek esetében fontos a rendszeres tisztántartás. A csaptelepek vízkőtelenítésével megelőzhetjük azok eltömődését, míg a lefolyók rossz állapota hosszútávon sok kockázatot tartogathat. Dugulás és csőrepedés is lehet a rendszertelen tisztántartás következménye. 

A fürdőszoba tisztántartása tehát nem csak esztétikai és egészségügyi kérdés, szokásaink annak használhatóságára, élettartamára is kihatnak. 

A zuhanyzó tisztítása

A zuhanyzónál figyelmet kell szentelni a csaptelep és a tusolófejek vízkőtelenítésének, mert ezen múlik, hogy milyen sokáig tudja kényelmesen használni őket. A legjobb, ha rendszeresen áttisztítja puha ronggyal és kímélő tisztítószerrel ezek felületeit, illetve a kádtöltő csaptelep kifolyóját. 

A vízkőoldó hatású, de mégsem erősen maró szerek a leghatékonyabbak. Például hígított ecet, esetleg citromsav tartalmú szerek lehetnek a leghatásosabbak. A sósav, a klóros szerek károkat okozhatnak.

A zuhanytálca tisztításakor annak anyaga is számít, hiszen ez alapján kell eldönteni, hogy milyen szereket használunk. Az akril a legelterjedtebb. Szerencsére az akril zuhanytálcák kifejezetten ellenállóak, ezért nem tudnak nagy kárt okozni bennük a különböző vegyszerek. Azonban súrolóval, szemcsés anyaggal nem szabad tisztítani őket, mert felsértjük a felületüket. 

A kád ápolása

A zuhanytálcához hasonlóan a kád anyaga is lehet akril. Ebben az esetben az adott szabályok érvényesek, a szemcsés állagú szerek kerülése a legfontosabb. A kádat érdemes  időnként zsíroldó hatású szerekkel is áttörölni, így a szappanmaradványok, tusfürdők által okozott szennyeződések is eltűnnek. A sima mosogatószernek is működnie kell, amikor zsíroldás a cél. 

A zománcozott kád esetében szintén kerülni kell a súrolószereket és a dörzsis szivacsokat. A maró hatású szerek sem tesznek jót ennek a fürdőkádnak. Azok, akik a természetes szereket szeretik használni, jegyezzék meg, hogy a szódabikarbónával fertőtlenítünk, az ecettel és a citrommal, citromlével, citromsavval oldjuk a vízkövet, és a trisónak van zsíroldó hatása. A csempe fényét pedig terpentinnel vagy folyékony viasszal lehet visszanyerni.

Hogyan tisztítjuk a fürdőkádajtót?

A fürdőkádajtót nem nehéz tisztítani, sima és fényes a felülete, nincsenek rajta bemélyedések, minták, és az anyaga sem igényel speciális tisztítást.  Ennek ellenére a fürdőkádajtó tisztítása során igyekezzen minél kíméletesebb lenni, úgy, hogy közben a  zsíroldásra és vízkőoldásra is figyeljen. Az erős, maró hatású tisztítószerek hosszútávon kárt fognak tenni a fürdőkádajtóban. Minél gyakrabban tisztítja, annál kevésbé fog problémát okozni a fürdőkádajtó karbantartása.

Attól nem kell félni, hogy a fürdőkádajtó funkciója csorbul, ha rosszul takarítjuk. A Udoor tökéletesen zárja a vizet, speciális anyagokkal oldjuk meg, hogy minél jobban szigeteljen. Ezért a rossz vagy nem rendszeres tisztítás nem a fürdőkádajtó használhatóságát, hanem az esztétikumát fogja befolyásolni.

fürdőszoba

A lefolyók karbantartása

A fürdőszoba, de az egész lakás állagmegőrzése, hosszútávú használhatósága szempontjából a lefolyók karbantartása a legfontosabb. Ugyanis ennek elhanyagolása következményekkel jár. A vízvezetékek belsejében lerakódások keletkeznek, ezek pedig előbb-utóbb duguláshoz vezetnek. A lerakódásokat a vízkő valamint a zsíros szennyeződések kombinációja, találkozása idézi elő. A vízvezetékek belső keresztmetszete ugyanis a lerakódásoknak köszönhetően folyamatosan szűkül, és a végén ez az állapot, a kellemetlen helyzet fokozódása vezethet a cső teljes elzáródásához. A kisebb-nagyobb dugulások eredménye pedig akár csőrepedés is lehet.

Mit kell tenni ahhoz, hogy megelőzzük az ilyen károkat? Egyrészt gyakran engedjünk le akár csak egy kis forró vizet a lefolyón, amely feloldja a letapadt zsíros állagú maradványokat. Olykor sima mosogatószert, esetleg trisót, vagy zsíroldót is használhatunk a forró víz mellé. Végül bő vízzel öblítsük ilyenkor át a vízvezetékeket, mert a nagy sebességű, nagyobb sodrású víz tud csak megfelelően öblíteni, főleg ilyen esetben.

Időnként vízkőoldó hatású szerekkel is öblítse át otthona, fürdőszobája lefolyóit. Hiszen a vízcsövek beszűkülését a zsíros szennyeződések mellett a vízkő okozza.

Mi a helyzet a csapokkal?

A csaptelepek vízkőtelenítése is számít, hiszen könnyen tönkremehetnek, ha nem figyelünk oda a kifolyó állapotára. Például sokszor az elvízkövesedett szűrő miatt szokott csöpögni a csap. A vízlerakódás miatt nem tud ugyanis ilyenkor átfolyni rajta a víz, mely összegyűlik, és végül a csap a nyomás hatására csöpögni kezd. Ilyenkor még viszonylag egyszerű a megoldás, ugyanis a szűrő áttisztításával meg is szűnik a probléma. Egyébként ha csöpög a csap, és a megoldást keressük, esetleg más, kisebb meghibásodás miatt szereljük szét, akkor érdemes ecetes vízzel áttisztítani a csap kisebb alkatrészeit. Mert a vízkő a csap belsejében is gondot okozhat. Persze csak emiatt kár szétszerelni egy csaptelepet. 

Hogyan tisztítsuk a WC-t?

A WC csésze tisztítása nem csak a fürdőszoba, mosdó állapota, de az egyéni higiénia szempontjából is fontos lehet. Ezért érdemes legalább heti szinten tisztítani, fertőtlenítő hatású szereket alkalmazva.  A vízkőoldás persze ebben az esetben is fontos. Főleg, ha a vízvezetékrendszer szempontjából közelítjük meg a wc kérdését. A dugulás elkerülése miatt ugyanis a wc esetében is szükség van a vízkőoldó hatású szerek használatára. Olykor zsíroldóval is át lehet öblíteni a wc-t, habár zsíros anyagokat tilos itt leönteni. Ha pedig már a dugulás megelőzése, elkerülése a téma, akkor beszéljünk a különböző tisztítókendőkről, és minden olyan dologról, amely könnyen eldugíthatja a csatornát! Ugyanis ezeket kifejezetten tilos beledobni, hiszen nagyon kellemetlen következményei lehetnek. 

A hosszú életű fürdőszoba titka a rendszeres takarítás, mert így tudjuk megóvni szanitereinket az elhasználódástól. A vízvezetékrendszer védelméhez, a dugulás megelőzéséhez pedig a rendszeres vízkőoldás és zsíroldás vezet. Ha ezekre odafigyel, akkor nem lesz gondja a fürdőszobával.

Back To Top