skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00
Fürdőszoba ötletek Takarítás

Fürdőszoba ötletek: 8 tipp, hogy tisztább legyen

Ötletek a fürdőszoba tisztántartására, 8 praktikus tanács, melyeket megfogadva gyorsan lesz tiszta a fürdőszobája. Egy kis tudatossággal és rendszerességgel könnyű lesz fenntartani a rendet.

1. Rendszeresség

A fürdőszoba tisztántartásának az alapja a rendszeresség és a szisztematikusság. Nagytakarítást elég kéthetente végezni, persze ez azon is múlik, hogy mennyien és milyen gyakran használják a fürdőt. De kisebb tisztításokat érdemes akár naponta is elvégezni, főleg, ha a vízkövesedést szeretnénk megelőzni. Például minden fogmosás után érdemes kitakarítani a csapot, vagy legalább a nap végén egyszer törölje át. Attól függően, hogy milyen gyorsan porosodik a lakás, takarítsa át a fürdőszobai bútorokat. 

Először tehát tervezze meg, hogy hogyan szeretné rendben tartani a fürdőszobát, majd pedig legyen egy ütemterve. Legalább kéthetente legyen meg a nagytakarítás, amely a portalanításon és a vízkőoldáson túl a lefolyók áttisztítását és a zsíroldást is tartalmazza.

2. Fürdőszoba tárolási ötletek: mindennek az alapja

A fürdőszoba rendbentartásának az első és legfontosabb lépése a megfelelő tárolás. Legyen jól átgondolva, hogy mit hol szeretne tartani a fürdőszobában, és hogyan tárolná. Attól függően legyen meghatározva egy-egy eszköz helye, hogy milyen gyakran használja, hogyan esik kézre. Nagy divat most a nyitott tárolás, a fürdőszoba polc. Emellett azonban akkor érdemes dönteni, hogyha gyakran, akár napi szinten használt tárgyakat tartana ott, esetleg a polcon dobozokban tartaná a fürdőszobai kellékeket. Máskülönben csak porosodnak az ott tárolt tárgyak.

A zárt szekrények viszont elegánsan mutatnak, és sokkal rendezettebb látványt nyújtanak. Viszont természetesen bennük is rendet kell tartani. A tárolás alkalmazkodjon a fürdőszoba adottságaihoz, a térhez. Érdemes állószekrényeket is használni, még egy keskenyebb darab is rengeteg tárolási lehetőséget nyújt.

fürdőszoba ötletek
fürdőszoba polc

3. Megfelelő tisztítószerek használata

Manapság a matt és a fényes burkolatok és szaniterek is divatosak, ez a fürdőszoba és a lakás stílusának függvénye. De a tökéletes burkolat kiválasztása után a következő lépés annak megfelelő tisztántartása. Ezért fontos a rendszeresség, és a megfelelő tisztítószerek használata. 

Vízkőoldásra alkalmas tisztítószerekkel érdemes takarítani a csempéket, hiszen a fürdőszoba legnagyobb ellensége a kemény víz hatására keletkező vízkő. Ma már a vízkőoldószerek mellett természetes, a csatornahálózatba kerülve kárt nem okozó tisztítószereket is lehet kapni. De a vízkőoldást ecettel is megoldhatja. Ha az ecetet választja, fontos a szellőztetés.

Vannak tehát az ecethez hasonló jó házitrükkök, de sok a tévhit is.

Felejtse el a kólát! A kóla tisztítóhatásáról legendák keringenek az interneten, pedig valójában egy üdítőnek gyártott fűszeres és cukros (habár cukormentes változatban is kapható) italról beszélünk. A tisztítóhatás a benne, és persze sok mindenben megtalálható szénsavhoz vezethető vissza. Azonban mind a maró hatású szénsav, a cukrok, színezékek és adalékanyagok, amelyek az üdítőkben találhatóak, csak ártanak a csempéknek és a szanitereknek.

4. A szódabikarbóna csak fertőtlenítésre jó

A megfelelő tisztítószerhasználathoz tartozik, de külön kiemelt figyelmet érdemel a szódabikarbóna is. Ez a szer ugyanis nem rendelkezik vízkőoldó vagy zsíroldó hatással. Helyette nagyon jól fertőtlenít, így aztán nyugodtan megtarthatjuk a fürdőszobai tisztítószereink között. De ne várjuk tőle, hogy eltávolítja a zsíros szennyeződéseket és a vízkövet. Súrolószernek használható, szemcsés állaga miatt, azonban pont ez a tulajdonság az, amire figyelnünk kell kényesebb szaniterek esetében: karcol.

Tehát a szódabikatbónás melegvízzel való takarítás egyáltalán nem hasztalan, de érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mire érdemes használni.

5. Csempetisztítás terpentinnel

A megsárgult csempe ellenszere a terpentin, ezt az anyagot javasolják azok, akik a házi megoldásokban hisznek. Állítólag sóval elkeverve érdemes áttisztítani a csempét, de a só esetében is figyeljünk oda annak szemcsésségére. Csak óvatosan, inkább jól feloldva használja a szódabikarbónához hasonlóan fertőtlenítő hatású sót. A fürdőszoba takarítás ötletek alkalmazását tehát alaposan át kell gondolni, ha házi vegyszerekről van szó.

Azonban a terpentint sem szabad túl gyakran használni, mert káros hatása lehet. Ezért a csempe megsárgulását inkább annak rendszeres karbantartásával, takarítással előzzük meg. Csak végső esetben forduljunk tehát a terpentinhez, és ne használjuk rendszeresen.

6. Ha már csempe: mi legyen a fugával?

Mindannyian találkoztunk már csúnya, elszíneződött fugával. Mit tehetünk ez ellen a szomorú látvány ellen? Kapható és könnyen hozzáférhető az egyszerű fugatisztító, azonban a szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid keverékét szokták javasolni azok, akik a házi megoldásokat támogatják.

A házi megoldások helyett persze általában a boltban kapható szerek a megbízhatóbbak, vagy legalább biztonságosabbak, melyekkel nem ártunk az otthonunknak, hiszen a használati utasítást követve nem tehetünk kárt a csempében, fugában. Persze mindenkinek a saját belátására bízzuk, hogy inkább a házi megoldások mellett dönt-e. A szódabikarbónával vagy ecettel nagy kárt nem tesz otthonában, legalábbis ha odafigyel a fentebb jelzett kérdésekre. Azonban a hidrogén-peroxiddal nem feltétlenül javasolt kísérletezgetni.

A fugatisztításkor nem csak a tisztítószer, de az eszköz is számít. Ami a leghatékonyabb erre a célra, az a fogkefe. 

7. A lefolyók áttisztítása kéthetente

A lefolyók tisztítására a dugulásmegelőzés miatt van szükség. Ugyanis a dugulást a legtöbb esetben az okozza, hogy a vízvezetékcsövek belsején felhalmozódó vízkő, és az abban megakadó, sőt, a zsír miatt beleragadó különböző szennyeződések tovább fokozzák a cső beszűkülését. Így már sokkal könnyebben akadhat meg bármi a vízvezetékben, főleg a kanyarok környékén, ahol a víz lendületére is szükség lenne. 

Hogyan előzze meg ezt a kellemetlenséget? Egyrészt rendszeresen használjon vízkő oldására alkalmas szereket, illetve érdemes zsíroldó hatású szerrel is áttisztítani a vízvezetékeket. Ez nem annyira bonyolult, hiszen egyszerűen egy kis ecetet kell leönteni a lefolyón, majd 25-30 perc után forró vízzel leöblíteni azt. A zsíroldást pedig egyszerű konyhai mosogatószer vagy trisó is végezheti, forró vízzel, mely szintén segít feloldani a vízvezetékben lerakódott zsírt. 

fürdőszoba ötletek
Fürdőkád ajtóval

8. Így tisztítsa a fürdőkádajtót

Az általunk gyártott és kínál fürdőkádajtó a fürdőkád anyagától és burkolatától eltérő anyagból készült. A fürdőkádajtó felülete egyenletes és sima, és fényes anyagból gyártjuk. A mozgás könnyítésére fókuszáló fürdőszoba ötletek egyik legegyszerűbbikének, a kádajtónak a tisztítása sem bonyolult. 

A fürdőszobában használt szappan miatt érdemes zsíroldásra is alkalmas tisztítószert használni alkalmanként. Ismét a mosogatószert tudjuk javasolni, mely kézenfekvő ls egyszerű megoldás a zsírfoltok ellen. Érdemes a tisztítás után szárazra törölni az ajtót. Fürdés után pedig száraz ronggyal vagy ablaktisztítóval takarítsa át, hogy elkerülje a vízkövesedést. 

Kerülje a klóros, savas, maró hatású tisztítószereket, és a szemcsés anyagok, például a súrolószerek és szódabikarbóna használatát. 

 

Back To Top