skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Agresszív ráktípusnak ágyazhat meg a nyár, mégsem védekezünk ellene

A nap éltető sugarai a testi és lelki egészségünkre is jótékony hatással vannak. Noha a legtöbbünk számára nyilvánvaló, hogy a napfény a D-vitamin elsőszámú forrása, arról már némileg kevesebb szó esik, hogy egyúttal erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni a mindennapi stresszt, hatékony ellenszere a depressziónak, illetve kedvező hatással van az alvásunkra is.

A Semmelweis Egyetem egy felmérésében kimutatta: a magyar emberek 95 százaléka a tél végére D-vitamin-hiányban szenved, a becslések szerint legalább 100 ezer gyereknek lehet extrém mértékű D-vitamin-hiánya az országban. Ezért is fontos, hogy a tavasz megérkezésétől minél több időt töltsünk a szabad levegőn, hiszen a D-vitamin az ételeinkben csupán minimális mennyiségben van jelen.

A napfürdőzés kedvező hatásain túl azonban nem árt szót ejteni az erős napsugárzás okozta veszélyforrásokról is. “Noha a hőség okozta rosszulléteket olykor hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, a napszúrás és a hőguta is komoly kockázatokkal járhat, különösen az idősebb korosztály, illetve a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők körében” – írtuk egy korábbi, pár hete megjelent cikkünkben.

Miért nem védekezünk?

A statisztikák szerint az idősebb felnőttek kevesebb mint fele védi a bőrét a naptól, amikor egy óránál több időt tartózkodik a szabadban, ami jelentősen növeli például a bőrrák kockázatát is.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) oldalán közzétett információk alapján évente több mint 5 millió embert kezelnek bőrrák miatt csak az Egyesült Államokban.

Az amerikai Bőrrák Alapítvány (Skin Cancer Foundation) szerint a bőrrákos halálesetek több mint fele a 65 év feletti felnőtteknél fordul elő, eddig mégsem irányult kellő figyelem arra, hogyan csökkentsék a betegség kockázatát a leginkább érintett korcsoportban.

Itthon is egyre nagyobb a baj

Ezen a nyáron Magyarországon is felhívták a nyilvánosság figyelmét, hogy világszerte, így hazánkban is egyre gyakoribb a melanoma (a bőr rákos megbetegedésének egyik agresszív fajtája) előfordulása. Egy szegedi – a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján végzett – kutatás egyik legfontosabb felismerése, hogy még azok sem járnak bőrgyógyászati szűrésre, és azok sem ismerik a bőrrák kockázatait, akik magukat egyébként egészségtudatosnak gondolják, és megjelennek a megelőző szűrővizsgálatokon.

A pécsi Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika klinikaigazgató-helyettese, Lengyel Zsuzsanna egyetemi adjunktus szerint a betegséggel kapcsolatos ismereteink hiányát jelzi az is, hogy a szegedi kutatás eredményei szerint háromból egy beteg még a melanoma diagnózisát követően sem érezte úgy, hogy súlyos betegségről lenne szó, 44 százalékuk pedig egyáltalán nem számított az ebből adódó veszélyes következményekre – idézte júniusban az MTI a kutatás eredményeiről szóló online sajtótájékoztatón elhangzottakat.

A legnagyobb aggodalomra a melanoma előfordulásának ugrásszerű növekedése ad okot: évente átlagosan több mint kétezer új beteget regisztrálnak Magyarországon, az elmúlt tíz év alatt legalább másfélszeresére nőtt az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, figyelmeztetett már korábban is a Semmelweis Egyetem oldala.

A drámai emelkedés az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása következtében megnövekedett káros UV-sugárzás és a szoláriumhasználat számlájára írható. Tíz perc szoláriumozás UV dózisa megegyezik egy egész napi, fényvédelem nélküli, nyári Balaton-parti napozással”

– hívta fel a figyelmet dr. Kuroli Enikő, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus és bőrgyógyász szakorvosa a fentebb hivatkozott cikkben.

Mit kell tudnunk a melanomáról?

A melanoma a legrosszindulatúbb bőrdaganat, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből indul ki. Noha megjelenhet anyajegymentes bőrön is, kialakulhat már meglévő anyajegyből is, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve, például erős UV-sugárzásnak vagy irritációnak (például durva anyagból készült ruhák dörzsölése) van kitéve.

“A melanoma halálos betegség lehet, mivel kezeletlenül viszonylag gyorsan áttétet ad a különböző belső szervekben. Ha viszont a beteg idejében jön és a daganatát szakszerűen eltávolítják, úgy az életkilátásai nagyon jók” – magyarázta korábban a Kecskeméti Bőrgyógyászat nevében dr. Török László professzor a Daganatok.hu-nak adott interjújában.

Az eddigi eredmények alapján a melanoma gyakrabban fordul elő világos hajú, bőrű és szemszínű embereknél, továbbá fokozott figyelmet igényelnek azok, akiknek sok anyajegy borítja a testét, vagy akiknek a családjában korábban már előfordult valamilyen daganatos bőrbetegség, nekik ugyanis akár genetikai hajlamuk is lehet a betegségre.

Mik lehetnek a melanoma figyelmeztető jelei?

A szakértők azt javasolják: fordítsunk figyelmet az anyajegyeinkre, ugyanis az azokon történő változások segíthetnek abban, hogy időben felismerjük, ha esetleg baj van. Melanomára utalhat, ha az anyajegy mérete, színe, felszíne megváltozik, terjedni vagy nőni kezd, kisebesedik, esetleg vérezni kezd.

Akinek sok festékes anyajegye van, az rizikószemélynek számít a melanoma kifejlődése szempontjából, és jobban oda kell figyelnie magára. (…) A korai felismerés szempontjából ki kell emelni a feleségek és az édesanyák szerepét is, akik az esetek mintegy 20%-ában irányítják az érintetteket bőrgyógyászhoz”

– húzta alá a fenti interjúban dr. Török László professzor.

Hogyan védekezhetünk ellene?

A szakemberek elsősorban – ahogy a napszúrás, a hőguta vagy a leégés esetében is – azt javasolják, hogy 10 és 16 óra között kerüljük a tűző napon való tartózkodást, valamint viseljünk az erős napsugárzás ellen védő, kényelmes és lenge öltözéket, tegyünk a fejünkre szalmakalapot és napszemüveget.

Ha mégis a tűző napon tartózkodnánk, bőségesen kenjünk magunkra a bőrünknek megfelelő faktorú naptejet! Időről időre vizsgáljuk meg a testünkön található anyajegyek állapotát, és forduljunk rendszeresen bőrgyógyász szakorvoshoz. A melanomára is igaz, ami a legtöbb ráktípusra: a korai felismerés, a megfelelő időben történő orvosi beavatkozás életet menthet.

Ha érdekesnek találta ezt a cikket, és nem szeretne lemaradni a többi tartalmunkról sem, akkor kövessen minket a Facebookon is!

Back To Top