Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Hogyan csökkenthető a demencia kockázata?

Ahogy idősödünk egyre nagyobb a kockázata, hogy minket is elérnek a demencia tünetei, de érdemes jobban megismernünk a témát, hogy tudjuk, mit tehetünk a megelőzés érdekében.
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Mielőtt ezt kifejtenénk, fontos leszögezni, hogy a demencia kifejezés nem egy konkrét betegséget jelöl, hanem egy gyűjtőfogalma a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásának, aminek hátterében leggyakrabban az idegrendszer károsodása áll.

Milyen tüneteket foglal magába a demencia kifejezés?

A demencia tünetei változatosak lehetnek, és súlyosságuk függ annak típusától és előrehaladottságától. Leggyakoribb jelenség a memóriazavar, a térlátással kapcsolatos problémák, a különböző figyelem- és beszédzavarok, illetve a problémamegoldó képesség csökkenése.

További fizikai tünetei lehetnek az egyensúlyproblémák, remegés, evési vagy nyelési problémák, nyugtalanság.

Ezek azért is ijesztőek, mert komoly mértékben befolyásolhatják a társas életet és a mindennapi szükségletek kielégítésére irányuló tevékenységeket, olyannyira, hogy akár teljesen kiszolgáltatottá is tehetik az embert.

Bár az orvostudomány folyamatosan kutatja a demencia tüneteinek enyhítési módjait, legjobb, ha minél előbb felismerjük saját felelősségünket, és felkutatjuk, hogy mit tudunk mi magunk tenni azért, hogy megelőzzük ezek kialakulását.

Melyek a demencia legfőbb rizikófaktorai?

Ketté kell bontanunk a rizikófaktorokat annak mentén, hogy mi az, ami felett van kontrollunk és mi az, ami felett nincs.

Hiába az egyik legnagyobb kockázati tényező a magas életkor (jellemzően 60. életév felett jelentkeznek a tünetek), az idő vasfoga felett nincs hatalmunk. Figyelem, bár ez egy rizikófaktor, nem azt mondjuk ezzel, hogy a demencia az öregedéssel járó természetes és általános jelenség!

A másik hasonló tényező a genetikai adottság, de azért csak hasonló, mert azt kell mondjuk, önmagában a genetikai állományra nem foghatjuk a tünetek megjelenését. Általában a genetikai és a környezeti tényezők (beleértve az életmódunkat is) együttesen fejtik ki hatásukat. Aki „szerencsés” genetikájú, annak a szervezete talán több terhelést is elbír, de azt javasoljuk, hogy senki se alapozzon csupán a szerencsére, ha az egészségéről van szó.

Inkább figyeljen az életmódjára, hiszen ez az a terület, ahol számos ponton hatást gyakorolhatunk a jóllétünkre, így többek között a demencia kockázatait is csökkenthetjük.

Az életmód és a demencia összefüggései

Az egészséges életmód jelentőségét nem lehet elég korán hangsúlyozni, azonban ne essen pánikba, ha úgy érzi nem él jelenleg kifejezetten egészségesen. Minden nap egy lehetőség, hogy változtassunk ezen és hosszú, tartalmas életet teremtsünk önmagunk és szeretteink számára.

A demencia rizikófaktorai között több életmóddal összefüggő tényező is szerepel:

  • a dohányzás
  • a magas vérnyomás
  • az elhízás
  • a 2-es típusú cukorbetegség
  • a magas koleszterinszint
  • a depresszió
  • a mozgásszegény életmód
  • a tartósan fennálló stressz

mind növeli a lehetőségét, hogy idegrendszerünk idő előtt hanyatlásnak induljon.

A következő pontok gondolatébresztő célzatúak, nincs tér mindet kibontani, de ha valamelyik területen úgy érzi, hogy szükséges és tud is fejleszteni, akkor mindenképp ajánlott több figyelmet és energiát szentelni a témának!

Sport, fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgással rengeteget tehetünk a demencia megelőzéséért, hiszen a szívnek és a teljes keringési rendszernek jót tesz a rekreációs jellegű fizikai aktivitás.

Hangsúlyos, hogy itt nem csupán az intenzív, magas pulzusszámmal végzett testmozgás segít, hanem a könnyű fizikai aktivitás is, mint például a séta, a kertészkedés, a tánc, vagy akár a kerékpározás.

Igyekezzünk azért egy kis közepes vagy magas intenzitású mozgást is becsempészni életünkbe, kocogást, vagy tempós sétát, illetve bármi egyéb mozgást, ami szívünkhöz közel áll, de azért meg is dolgoztatja azt.

Akik ülőmunkát végeznek, nekik különösen figyelniük kell rá, hogy valamivel ellensúlyozzák a mozgásszegény életmódjukat, és nem csak munkaidőn kívül, hanem a munkát megtörve is végezzenek legalább átmozgató jellegű testmozgást.

A rendszeres fizikai aktivitás több kockázati tényezőt is csökkent, melyek demenciát okozhatnak. A teljesség igénye nélkül, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, sőt akár a depresszió ide sorolható.

mozgas

Egészséges táplálkozás

A csapból is ez folyik, de hogyan lehet megragadni a lényegét?

A teljes értékű növényi étrenddel sokat segítünk szervezetünknek, hogy megőrizze vitalitását, de ha nem is mondunk le teljesen az állati eredetű ételekről, akkor is érdemes csökkenteni a hús és tejtermékek bevitelét, és növelni a friss gyümölcsök és zöldségek arányát tányérunkon.

A teljes értékű növényi étrend lényege, hogy az ételeket a lehető legtermészetesebb, minél kevésbé feldolgozott formájukban fogyasztjuk el. Például olívaolaj helyett olívabogyót, fehérjepor helyett hüvelyeseket és gabonaféléket, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt választunk.

A legtöbb finomított étel, mint például a fehér cukor, a fehér liszt és a különböző hozzáadott olajok mind kerülendők.

A változatosan ás tudatosan összeállított növényi étrend csökkenti az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, a 2-es típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladás és az időskori kognitív hanyatlás kockázatát.

Hagyja el a dohányzást

Francia kutatók megállapították, hogy a dohányzás fokozza, felgyorsítja az emlékezetromlást, így már középkorban nagyobb eséllyel jelentkezhetnek enyhe demencia jelei. A szakemberek szoros összefüggést találtak a dohányzás, és a később fellépő gondolkodási és emlékezetproblémák között.

Mivel az dohányzás súlyosan károsítja a szív- és érrendszert, így az agya vérellátását is rontja, aminek hosszútávú eredménye lehet többek között a demencia is.

A dohányzás elhagyása minden élethelyzetben indokolt, és bár lelkileg és fizikailag is kihívás elé állítja az embert, érdemes az egészséget szem előtt tartva leküzdeni ezeket az akadályokat. Ha dohányzik és úgy érzi, hogy egyedül nem megy, kérjen bátran kérjen segítséget olyanoktól, akiknek már sikerült, vagy erre hivatott szakemberektől!

Kerülje az alkohol fogyasztását

Az alkohol károsítja az agyat, főleg, hogyha valaki rendszeresen és sokat iszik. Mi számít soknak?

A nemzetközi iránymutatások heti 14 egység alkoholnál húzzák meg a határt, ahol 1 egység 1 kis pohár sörnek (1,9 dl) felel meg. Ezt az alkohol bevitelt, legalább 3-4 napra elosztva tartja alacsony kockázati tényezőnek.

Ezen a ponton cikkünk kicsit drasztikusabb lesz. Magyarországon ugyan legalizált és a kultúra része az alkoholfogyasztás, de az egészségünket szem előtt tartva törekedjünk rá, hogy minimalizáljuk a bevitelét.

Másrészről ügyeljünk rá, hogy igyunk sok tiszta vizet, hiszen az agyunk 75%-a víz, és működését nagyban segíti a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitel.

A alkohol fogyasztással pont ellentétes hatást érünk el, azaz vizet vonunk el szervezetünktől.

Eddze az agyát

Ha nem vagyunk rákényszerítve, akkor is figyeljünk rá, hogy rendszeresen tréningezzük az agyunkat. A mentális képességek fejlesztése közép- és időskorban sem felesleges, sőt kifejezetten építő hatású.

Képezzük magunkat új területeken, vagy akár tanuljunk meg új nyelvet akár csak az élvezet kedvéért. Mozgassuk meg agyunkat játékosan, akár sudokuval, vagy kártya- és egyéb társasjátékokkal. Alkalmazzunk többször fejszámolást, például, ha boltba megyünk.

De az agyunkat nem csak ilyen formában tudjuk dolgoztatni, hanem különböző mozgásformákkal. A kézügyesség fejlesztése, a jobb és bal oldalunk, ügyesebb és gyengébb kezünk, lábunk fejlesztésével is jótékonyan hatunk agyunk működésére.

sudoku

Éljen társasági életet

Ha rendszeresen kommunikálunk családtagjainkkal, barátainkkal, ha közösségekbe járunk, vagy akár társadalmi szerepet vállalunk egy számunkra fontos ügyben, az mind segít megőrizni személyiségünk integritását, és pozitívan hat agyunk működésére is.

A társas kapcsolatos csökkenti a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét, ezzel a demencia kialakulásának kockázatát is csökkentjük.

Legyen tudatos az életmódjára, a mindennapi választásaira!

A demencia sok ember és család életét nehezíti meg, és amikor már a tünetek jelen vannak, akkor legfeljebb a folyamat lassítására van esély.

Éppen ezért, nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk azokra az életterületekre, ahol tenni tudunk saját testi- és szellemi egészségünk megóvásáért.

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs