Kedves Látogatónk! Telefonos ügyfélszolgálatunk 2024. január 2-tól lesz újra elérhető.
Online megrendelését weboldalunkon az ünnepek alatt is bármikor leadhatja. Kellemes Ünnepet kíván az UDOOR csapata!

Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak másolása, továbbpublikálása és sokszorosítása szigorúan tilos, szerzői jogokat sért és azonnali eljárást von maga után! UDOOR fürdőkádajtó. Minden jog fenntartva 2010-2022 Az UDOOR fürdőkádajtó iparjogvédelmi oltalom alatt áll.
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk!
Ügyfélszolgálat: H-P: 8:00-17:00

Éljen a meleg és hideg víz csodálatos hatásaival!

Manapság már olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy pusztán egy csap elforgatásával tiszta és ideális hőmérsékletű vízhez juthatunk, amivel fürödhetünk, tusolhatunk, és napi szinten élvezhetjük ezek pozitív hatásait.
Hasznosnak találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Nem volt ez mindig így, sőt az emberiség történetéhez képest egészen új keletű, hogy ilyen egyszerűséggel és rendszerességgel tudunk fürdeni. Gondoljunk csak a magyar paraszti kultúrára, ahol 60 évvel ezelőtt még egészen más infrastrukturális és társadalmi viszonyok között éltek akár sokunk nagyszülei, dédszülei.

A rendszeres fürdés higiéniai jelentőségét nem is kell különösebben ecsetelgetnünk, ezzel a legtöbben tisztában vagyunk. Azonban érdekes, hogy akár egy zuhanyzás, akár egy fürdés mennyi egyéb pozitív hatással járhat együtt, főleg hogy ha ismerjük a hideg és a meleg víz pozitív élettani hatásait, és hogy melyiket mikor jó alkalmaznunk.

Ezt a témát járjuk körbe a cikk további részében!

csaptelep

Zuhanyzás vagy fürdés?

Sok pro és kontra érvet lehet olvasni a témában, de valójában mindkettőnek megvannak az előnyei. Időnként egy gyors tusolás, máskor egy kiadós lubickolás elégíti ki igényeinket. Amennyiben tehetjük, érdemes úgy kialakítani a fürdőszobát, hogy mindkettőre kényelmesen legyen lehetőségünk, és élvezhessük azok pozitív hatásait.

Kezdjük a fürdéssel

Minden bizonnyal a fürdés az, amit kevesebben választanak a mindennapokban, pedig érdemes lenne rendszeresíteni életünkben. A fiatalabb korosztály nehezen lassít le, és jellemzően időpocsékolásnak érzi a fürdést a tusolással szemben, míg az idősebb korosztály esetén a mozgásszervi panaszok miatt kerülik sokan a fürdőzést. Pedig minden élethelyzetben van az a fürdő, ami segít megteremteni az egyensúlyt a testi és lelki állapotunkban.

kadban furdes

Nyugtató fürdő

Gyertyák, habfürdő, zene, sokak számára ez a kép ugorhat be a nyugtató fürdőzésről, de a legtöbb esetben sajnos csak egy filmes idillként ábrándozunk róla. Pedig semmi sem akadályoz meg minket abban, hogy ha nem is olyan nagy felhajtással, mint egy romantikus filmben, de megadjuk a módját egy otthoni, esti fürdőzésnek.

Szellemileg túlpörgött társadalmunkban, ahol információk tömkelegével bombázzák elménket minden nap, ott egy nyugodt, forró fürdő megnyugvást jelent a test és az elme számára egyaránt.

A meleg víz ellazítja a stressztől megfeszült izmainkat, a szöveteket, valamint tágítja az ereket, így serkenti a keringést és az oxigéndús vér áramlását a testben. Egy meleg fürdő erősíti a szívet és csökkenti a vércukorszintet, éppen ezért a fürdés a rendszeres testmozgásnak is remek kiegészítője. Fontos, hogy magas vérnyomás esetén óvatosan lehet csak alkalmazni, mindenképp beszéljen orvosával, mielőtt rendszeresítené életében!

Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a víz, hiszen az bőrünket kiszárítja, és szívünket túlzottan felpörgetheti. Találjuk meg az ideális hőmérsékletet, amibe jó érzéssel bele tudunk ülni, nem érezzük már eleinte sem tűz forrónak. Ez jellemzően valamivel több, mint a testhőmérsékletünk, tehát kb. 37-38 fokos víz lehet ideális meleg fürdő esetén.

Használjuk ki ezt az időt, hogy elménk is megpihenhessen. Ne terheljük le agyunkat filmmel, rádióval, bármi egyéb ingerforrással. Figyeljünk egy kicsit befele, és élvezzük a pillanatot!

Segítsünk rá gyógynövényekkel, fürdősóval!

Meleg fürdő esetén, a vízhez hozzáadott gyógynövények, fürdősók fokozni tudják a pozitív hatásokat. Ilyenkor a gyógynövényeknek jellemzően az illóolaját használjuk. Mivel az illóolaj nem oldódik vízben, ezért érdemes fürdősóval vagy olaj-bázisú krémekbe keverve hozzáadni a vízhez.

Az illóolajok bőrünkön keresztül, illetve a meleg vízből párologva, tüdőnkön keresztül is bejutnak a szervezetünkbe. Éppen ezért fontos, hogy minél tisztább, természetes illóolajokat válasszunk a fürdőzéshez!

A fürdősók szintén önmagukban is nagyon kedvezően hatnak testünkre. Megváltoztatják a víz összetételének egyensúlyát, így segítik megőrizni a bőr rugalmassáságát azáltal, hogy kevésbé szárítja a fürdővíz a bőrünket. A fürdősók segítik továbbá az izmok ellazulását, sőt méregtelenítő hatást is kifejtenek.

Javaslatunk a kettő együtt, de akár külön-külön is sokat hozzátehetnek az élmény- és gyógyhatás fokozásához!

furdoso

Serkentő hideg fürdő

A meleg fürdőt követően ez elég elrettentően hangozhat, pedig nem csak lázas állapotokban ajánlott hideg fürdőt venni.

Manapság többféle technológiai vívmánnyal küzdünk a hideg ellen, de nem érdemes teljesen elidegeníteni testünket tőle, mert sok pozitív egészségügyi hatástól is „megóvjuk” magunkat.

A hideg víz csökkenti a szervezet kortizol szintjét, ami egy stresszhormon, így segíti a krónikus, azaz a tartósan fennálló stresszhatásokkal való megküzdést. Ezen felül, az immunsejtek termelésének serkentése által, az immunrendszer ellenállóbbá válhat a kórokozókkal szemben is.

A hideg víz csökkenti a gyulladások mértékét, és segítik a izom regenerációját, éppen ezért sportolók előszeretettel alkalmazzák a hideg vizes fürdőt edzések, versenyek után.

Hogyan alkalmazzuk otthon?

Sportolók körében a hideg fürdő kb. 15°C hőmérsékletet jelent, de ha korábban nem alkalmaztuk a hideg fürdőt, akkor érdemes fokozatosan szoktatni magunkat a hideghez. Már 20-25°C is hidegnek hat testünknek, ami kellemes felfrissülést nyújt a nyári melegekben, és ha ezt fokozatos lejjebb tornázzuk, akkor az egészségügyi hatásokat is tudjuk fokozni.

Egy hideg fürdő jóval rövidebb szeánsz a meleg fürdőnél, de azért 10 percig benne lehetünk a vízben, hogy szervezetünk edződjön a hideg hatására.

Mivel a hideg fürdő befolyásolja a pulzus számot, a vérnyomást, és az egész keringési rendszert, ezért elsőként beszéljen orvosával, és győződjön meg róla, hogy ajánlott-e Ön számára a hideg vizes módszer.

Hideg-meleg váltózuhany

A hideg és a meleg víz hatását ötvözi ez a módszer, és talán a cikkben szereplő módszerek közül ezt a legkönnyebb beilleszteni a mindennapjainkba.

A módszer rendkívül egyszerű! Kézi zuhanyfej kell hozzá, kezdetben meleg vízzel tusoljuk le testünket, a vizet engedjük külön-külön a testrészeinkre.

Mindig a lábaknál kezdjük, majd haladjunk a combok felé. Ezt követően a karokra, vállakra, nyakra, arcra, és végül a törzsre irányítsuk a tusolófejet. A meleg után, hideg vízzel is csináljuk meg ezt a kört, és ismételjük meg a váltást párszor. Zárásként hideg zuhannyal fejezzük be a tusolást. Jó hír, hogy a meleg és hideg zuhany idejének ideális aránya 3:1, tehát hidegből jóval kevesebb idő is elegendő.

A testrészek sorrendjének lényege, hogy védjük a szívünket a túlzott megterheléstől, ezért, ha már rutinosabbak vagyunk, akkor is ajánlott ezt betartani.

A módszer edzi az érfalakat, a szívet, sőt a teljes keringési rendszert, ezáltal növeli annak ellenállóképességét, javítja az izmok működését és regenerációját, növeli az energiaszintünket, erősíti az immunrendszert és segíti megőrizni a bőr, illetve a haj egészségét.

Természetesen itt is van pár ellenjavallat, amit meg kell említenünk. Trombózis veszély esetén, szívbetegek számára, magas várnyomással küzdők számára, friss műtétek esetén, illetve várandósság alatt nem ajánlott a módszer! Ha ezen felül van valamilyen panasza, betegsége, abban az esetben érdemes orvosával konzultálni a fentiekhez hasonlóan.

Összegzés

A meleg és hideg vizes fürdőkkel, zuhanyzásokkal sokat tehetünk testi, szellemi és lelki egészségünk megóvásáért. Fontos, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal és ennek megfelelően alkalmazzuk a módszereket.

A fenti módszerek két leggyakoribb akadálya a folytonos rohanás, időhiány, valamint a hidegtől való félelem. Azonban mindkettő kezelhető, ha tudatosítjuk ezeket mindennapjainkban és megszületik bennünk az elhatározás. Ha leküzdjük a kezdeti nehézségeket, akkor nagyszerű tapasztalatokkal és új egészséges szokásokkal gazdagodik életünk.

"Óriási segítség azoknak,akik mozgásukban korlátozva vannak." B. Istvánné
"A beépítés gyorsan, zökkenőmentesen és elképesztő tisztasággal zajlott." K. Krisztina
"8 éve csináltattam meg! Az évszázad legjobb döntése volt!" F. Zsuzsanna
"Semmi kosz, por nem maradt utánuk." Z. György
"Tökéletes a vízzáró képessége, és megkönnyíti a tisztálkodást." G. János
"A szakember profin, udvariasan és gyorsan dolgozott." K. Kriszta

A fürdőkádba lépés nem probléma többé!

Vízzáró ajtót építünk meglévő fürdőkádjára, mellyel megkönnyítjük a kád használatát.
Néhány óra alatt beépítjük
10 év garanciával
TÜV-SÜD minősítés
Bárhol az országban

Segíthetünk továbblépni?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
András, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Adrienn, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs
Megrendelés06 1 5 333 111

Segíthetünk az első lépésben?

Adja le UDOOR fürdőkádajtó rendelését weboldalunkon, vagy keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap 8-17 óra között.
Krisztina, UDOOR ügyfélszolgálati munkatárs