skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Mi a boldog nyugdíjas kor titka? 8 tipp a lelki egyensúly megteremtésére

A nyugdíjba vonulás egy meghatározó pont mindenki életében. Bár a munkával töltött időszak alatt sokan egyfajta szabadsággal és idillel kapcsolják össze a nyugdíjas éveket, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a nyugdíjazás lehetséges pszichológiai kockázatait. Hiszen a nyugdíjazás nem csak több szabadidővel, hanem kevesebb anyagi forrással és kevesebb társadalmi szerepvállalással is együtt járhat. Az identitást befolyásoló életszakaszváltás szorongást, akár depressziót is eredményezhet.

Ha a nyugdíj korai szakaszában van, és úgy érzi, hogy nem találja még a helyét, ne essen pánikba. Nincs egyedül ezzel az érzéssel! Sok nyugdíjas nehezen éli meg ezt az átmeneti időszakot, éppen ezért összeszedtünk néhány tippet, ami hozzásegítheti, hogy jobban alkalmazkodni tudjon a nyugdíjas élethez, és boldogan, kiteljesedetten tudja megélni a mindennapokat.

A cikk azok számára is hasznos lehet, akik nyugdíjazás előtt állnak, így fel tudnak készülni az életszakasz lelki kihívásaira.

1. Legyen tudatos az érzelmi folyamatra!

Eleinte a szabadság mámora az uralkodó érzet a nyugdíjas kor elején. Olyan akár egy vakáció, ami örökké tart. Ez az újdonságérzés azonban idővel megkopik, és egy lassabb életmód követi. A korábbi gyors életvitel után ez könnyen unalmasnak, passzívnak, terméketlennek hathat, ami frusztrációval járhat.

Ilyenkor sajnos az emberek egy része hajlamos az alkoholhoz vagy egyéb szenvedélyek felé fordulni. Lehet az akár a mértéktelen evés vagy épp szerencsejátékfüggőség, mind egy irányba mutat: pótolni az űrt, amit a korábbi élet elveszett impulzusai már nem töltenek be.

Legyen tudatos ezekre az érzelmekre, és legyen türelmes és megengedő önmagával, hogy megélje az érzelmek váltakozását. Mindeközben figyeljen rá, hogy ne csússzon bele észrevétlenül a fenti vagy azokhoz hasonló pótcselekvésekbe, mert ezek hosszútávon nem fogják biztosítani a boldogság érzetet.

Beszéljen az érzéseiről másoknak, írja le azokat, vagy menjen ki a természetbe és hagyjon magának időt, hogy újra pozitív irányba változzanak érzelmei.

2. Rendszerezze a mindennapjait!

A nyugdíjas kor elején teljesen megváltoznak a napi rutinok. Főleg a munkába menet hiánya, ami felborítja a ritmust: nincs reggeli ébresztő, se a reggeli megszokott rituálék.

Ha fontosak Ön számára a rutinok, a menetrend, akkor alakítson ki új, nyugdíjas napirendet. Nem kell, hogy egyből teljesen kiforrott legyen, és mereven ragaszkodni sem kell hozzá. Kísérletezzen többféle tevékenységgel, időbeosztással, és tapasztalja ki, hogy melyek okoznak boldogságot.

A korábbi feladatlistákhoz képest, bátran írjon be olyan tevékenységeket is, amik kikapcsolják, például olvasás, keresztrejtvény fejtés, mozgás, társas tevékenységek vagy éppen főzés a családi ebédre.

Bár már nincs rákényszerítve, de érdemes egy alvás-ébrenlét ritmust is kialakítani, azaz rendszeres időben kelni és lefeküdni, mert ez a testünkre és az elménkre is jó hatást gyakorol.

3. Tűzzön ki apró célokat!

Nyugdíjazása előtt határidők és mérföldkövek jelezték, hogy hova és mikor akar eljutni. Ez teljesen általános emberi igény, hiszen értelmet adnak a mindennapoknak. De ki mondta, hogy nyugdíjas korban már nem lehetnek céljaink?

Lehetnek nagy céljai is, de olyanok is, amik egészen eltérőek a korábban megszokottakhoz.

Például:

  • kiolvasni azt az 5 könyvet, amikkel a polcon szemezett évek óta
  • elutazni egy városba, amit még sosem látott
  • jobban odafigyelni a rendszeres és egészséges táplálkozásra, mint amikor folyton rohannia kellett, stb.

Hagyja szárnyalni a kreativitását a célok megfogalmazásakor!

4. Ápolja az emberi kapcsolatai!

Nyugdíjas korban jelentős kockázat a társadalmi elszigetelődés. Itt is a munkahely szociális szerepét kell elsősorban megemlíteni, hiszen ott rendszeresen találkoztunk, kapcsolódtunk emberekkel, de ez a rutin kiesik életünkből.

Fontos, hogy megtaláljuk azokat a barátokat, közösségeket, ahova szívesen megyünk el, és veszünk részt közös tevékenységekben. Természetesen a legfontosabb ilyen közösség maga a család, de lehet hitközösség, nyugdíjas sportegyesület, vagy akár egy-egy barát, barátnő, akivel közös programot szervezünk.

Bár fiatalon nyitottabb az ember mások társaságára, ne hagyja teljesen leépülni az emberi kapcsolatait, és fektessen energiát a találkozásokba, mert boldogságát fogja lelni az emberi találkozásokban.

5. Gondolja újra kiadásait!

Ha előrelátóan spórolt idős éveire, még akkor is szükség lehet újra gondolni havi kiadásait a nyugdíjazást követően. Legyünk őszinték, sokan Magyarországon, ha akartak sem tudtak jelentős tartalékot felhalmozni, ami 20-30 évre előre kiegészítené a nyugdíjat, így alkalmazkodni kell a kisebb havi bevételhez.

Gondolja végig, hogy mik azok a kiadások, amikkel továbbra is számolnia kell, és melyek azok, amiket gond nélkül lefaraghat a megváltozott igények miatt. Ilyen lehet például a munkahelyi öltözet, amit rendszeresen frissíteni kellett, vagy akár a sűrűbb tankolások. Bizonyos kiadások alól mentesülni fog, de úgy igyekezzen kalkulálni, hogy új rutinjainak is legyen fedezet a havi költségtervben.

6. Vállaljon közösségi szerepet, munkát!

Ha úgy érzi, hogy telik az erejéből, akkor vállaljon közösségi szerepet, olyan munkát, amivel segítheti az Ön számára fontos ügyeket és embereket. Lehet ez egy önkéntes segédszervezet, vagy egy baráti társaság, lényeg, hogy olyan ügy legyen, amivel szívesen foglalkozik.

A másoknak való segítségnyújtás, és a közös célok értelmet adnak az életnek, és erősítik a minőségi emberi kapcsolatokat.

7. Tornáztassa az elméjét!

Számtalan lehetőség van, hogy napi szinten kicsit megdolgoztassa agyát, és ezzel rengeteget tehet, hogy szellemileg friss maradjon. A munkahelyi feladatok folyamatos önfejlesztésre és feladatmegoldásra ösztönözték, de most önmagának kell megtalálnia azokat a tevékenységeket, amikkel szívesen foglalkozik, és frissen tartják elméjét.

Lehet ez egy keresztrejtvény, sodoku, egyéb fejtörők, de akár zenélés, olvasás vagy valamilyen új tudás elsajátítása is. Az ilyen tevékenységek tartalmasabbá és aktívabbá teszik mindennapjait, mint mondjuk a TV nézés, ami egy szellemileg és fizikailag is passzív tevékenység.

8. Kapcsolódjon a természettel

Fontos, hogy megőrizzük kapcsolatunkat a környezettel és legyünk minél többet a természetben. A friss levegő, a mozgás, és a természeti nyugalma kiegyensúlyozottá teszi az embert testileg és lelkileg. Nem kell hatalmas túrákra gondolni, beszéljen össze családtaggal vagy baráttal és menjenek több kisebb sétára a természetbe.

Ha városban lakik, akkor keresse meg a legközelebbi olyan parkot vagy zöld területet, ahol kicsit szemlélődhet, kapcsolódhat a természettel.

Összegzés:

A kor előrehaladtával mindannyian megéljük, hogy változnak a társadalmi szerepeink és az életritmus. A nyugdíjazáskor egy nagy változáson megy keresztül az ember, de lehet rá tudatosan készülni, illetve tudatosan jelen lenni benne. Fontos, hogy meglássa a korszak lehetőségeit, és hogy milyen eszközökkel tud hatást gyakorolni az életminőségünkre.

Ha ezeket felismeri és cselekszik, akkor tartalmas és boldog nyugdíjas évek várnak Önre!

Back To Top