skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Mi kell ahhoz, hogy idősként is szabadságot nyújtson otthonunk?

Sok idős ember él ugyanabban a házban, lakásban évtizedek óta. Akármennyire is szeretik az otthonunkat, be kell látni, hogy az az élettér, ami korábban kielégítette az igényeiket, idős korukra már nem nyújtja ugyanazt a biztonságérzetet, mint korábbi életszakaszokban.

Ahogy elérik az embert az öregedési fizikai jelei, úgy megváltoznak a mindennapi szükségletei is, ezért érdemes a lakótér kialakítását újra gondolni. Természetes, hogy idős korára az ember a legtöbb idejét otthonában tölti, de mindez csak akkor válik nyomasztóvá, ha a fizikai környezet korlátozza, hogy önállóan és szabadon megélhesse mindennapjait.

Mi a legfontosabb szempont az élettér kialakításakor?

Míg fiatalon a kényelem és az otthon szórakoztató funkciói élvezhettek előnyt, addig idős korban már a legfontosabb szempont a biztonság és az egyszerűség.

Ami egy fiatalember számára könnyed mindennapi tevékenység, az egy idős számára kész kálváriát jelenthet. Nem kell nagy dolgokra gondolni, olyan rutin tevékenységek is ide tartozhatnak, mint a főzés, a wc használata, vagy akár a tisztálkodás.

És jobb, ha ezt rendkívül komolyan vesszük, hiszen nagymértékben befolyásolják az életminőséget ezek a tényezők! Maslow óta közismert tény, hogy a fiziológiai, testi szükségletek kielégítése és a biztonságérzet a két legalapvetőbb emberi igény, melyek ha hiányoznak életünkből, egyszerűen nem tudunk egyéb dolgok iránt motiváltak, érdeklődőek maradni.

Kijelenthetjük, hogy ha valakinek a lakáskörnyezete nem adja meg a biztonságérzetet, és az alapvető testi igények kielégítésének (alvás, tisztálkodás, evés, kiválasztás) lehetőségét, akkor nem fog lelkesedni a szociális kapcsolatok fenntartása iránt, a testileg és szellemileg is aktív és tartalmas élet megteremtése iránt.

Pedig idős korban is teljes életet lehet élni, ha elfogadjuk, hogy testünk és társadalmi szerepünk változik, és életkörnyezetünket is ennek megfelelően alakítjuk.

Éppen ezért, a cikk további részében olyan megoldásokat szedtünk össze, amivel sokkal biztonságosabbá és kényelmesebbé lehet tenni egy idős ember otthonát, így marad energiája azokra a dolgokra koncentrálni, melyek örömforrást jelentenek ebben az életszakaszban is.

Az időskori önállóság kulcsa a biztonságos otthoni környezet

Menjünk végig a lakás egyes helyiségein, hogy hol, mivel tudjuk egyszerűsíteni az életet és csökkenteni a balesetek kockázatát.

Hálószoba:

A kezdet és a vég, ha nagyon teátrálisan akarnánk fogalmazni, de valójában csak arra utalunk, hogy itt kezdjük és itt is zárjuk mindennapjainkat.

Reggelente, akár jobb, akár bal lábbal kelünk fel, egy biztos, ha magasított ágyról tesszük, az sokkal könnyedebben fog menni, mintha alacsonyan helyezkedik el a fekvőhelyünk. Már egy vastagabb matrac is segíthet az ügyön, még jobb, ha az ágy tartószerkezete is magasabb az átlagnál. Ideálisnak mondható a magasság, ha a lábunk derékszöget zár be, ha leülünk az ágy szélére. Így kiküszöbölhetjük, hogy szinte beleessünk az ágyba.

Mindenképp érdemes éjjeliszekrényt elhelyezni az ágy közelében, illetve egy lámpát, hogy ha ki kellene menni éjszaka, akkor ne kelljen botorkálni a sötétben.

Nappali

A bútorok és mindenféle tárgyak esetén hasznos iránymutatás: a kevesebb, néha több!

Ez a megállapítás gyakorlatilag bármelyik helyiséghez releváns, de itt a legkönnyebb kivitelezni. Időskorára az ember jó adag tárgyi értéket hajlamos felhalmozni, de vegyük észre, ha nincs funkciójuk a lakásban, és inkább váljunk meg, amitől lehet.

Így tágasabb terek lesznek a lakásban, és kevesebb akadály, ami megnehezítené a közlekedést. Az sem utolsó szempont, hogy sokkal egyszerűbb úgy kitakarítani egy helyiséget, hogy nem kell kismillió holmit ide-oda mozgatni.

Lényeg, a lényeg: szelektáljunk! Tényleg szükséges, vagy csak a helyet foglalja?

Fürdőszoba:

A szoba legkritikusabb helyisége egyértelműen a fürdő. Éppen ezért, ha csak egy teret alakíthatnánk át, az biztosan ez lenne.

Sok idős ember lakásában van még kád beszerelve, aminek megvannak persze az előnyei, de a veszélye még több. Hagyományos kádak esetén, a be- és a kilépés, illetve leülés megerőltető és balesetveszélyes mozdulatokkal jár. Ha tusolója van, pláne ha a padló síkjában, akkor ez kevésbé szól Önnek, de hagyományos kád esetén fontos tudnia, hogy van megoldás a problémára.

Anélkül, hogy szétbontaná a fürdőszobáját, megoldható, hogy egy ún. fürdőkádajtóval mentesítse magát ettől a veszélyforrástól, és a kényelmes tusolás mellett, a fürdés lehetősége is megmarad.

Mindez remek, de a fürdőszobában el kell még időznünk egy keveset. Ugyanis a kádajtó hatalmas segítség, de ez az a hely, ahova mindenképp érdemes falra szerelhető kapaszkodókat is felhelyezni, mert ezek nagymértékben növelik a biztonságérzetet. Fiatalokkal is, de idős emberekkel sokkal sűrűbben előfordul, hogy elveszítik egyensúlyukat, megszédülnek, és elesnek a csúszós felületeken. A kapaszkodókkal minimálisra csökkenthető ennek a kockázata.

Akik szeretnek tusolni, számukra az ülőpad is egy remek megoldás lehet. Ezek a műanyag, kádba helyezhető ülőalkalmatosságok lehetővé teszik, hogy kényelmes és stabil testhelyzetben tusolhassanak, amit sokszor még egy zuhanyzóban is macerás kivitelezni.

Ezekkel a kiegészítőkkel az idősek számára is élményt jelenthet a napi tisztálkodás, mert biztonságban érzik magukat közben!

Konyha:

Na igen, a másik fontos élettér, ami mellett nem mehetünk el sótlanul. Akarom mondani szótlanul.

A konyha és az étkező általában egy ház/lakás legforgalmasabb pontja. Legalábbis, ha magunk főzünk, mindenképp. Érdemes itt is egy két praktikát bevetni, hogy megkönnyítsük életünket!

A napi szinten használatos edényeket, evőkészleteket tegyük minél könnyebben elérhető polcra, hogy ne kelljen pipiskednünk vagy nagyokat hajolnunk, hogy elővegyük azokat. Ha módunkban áll, és elérkezik a sütőcsere ideje, akkor válasszunk olyat, ami beépíthető, és középmagasságban elhelyezhető.

Kerüljük a szőnyegek használatát, akkor is, ha padlóburkolat van letéve, mert ezek nemhogy csökkentik, inkább még növelik az elesés kockázatát. Könnyű bennük felbukni, főleg, amikor sürgünk-forgunk a konyhában és nem a lábunk elé nézünk.

A konyhában kifejezetten ügyeljünk a kellő megvilágításra, mert az ételek előkészítésekor könnyen megvághatjuk magunkat a rossz látási viszonyok miatt. Inkább több lámpatestet helyezzünk el, akár a konyhapultra is szerelve, hogy minél jobban lássuk a munkaterületet, ahol dolgozunk.

Összegzés

Azt tanácsoljuk, hogy gondolja végig a mindennapjait, és figyelje meg, hogy melyek azok a tevékenységek, amiket bizonytalanul, nem szívesen végez, mert kényelmetlenek vagy akár balesetveszélyesek. Kezdje ezeknek a helyiségeknek az átalakításával, és haladjon fokozatosan a lakás többi pontjával.

Nyilván van, ami pénzkérdés, ez esetben tényleg a legkritikusabb berendezésekkel kell kezdeni az átalakítást. Azonban arról se feledkezzen meg, hogy sokszor a kevesebb a több, és nem csak a több, hanem a biztonságosabb is.

Kívánjuk, hogy minél tovább önálló és teljes életet tudjon élni, és örömét tudja lelni az otthon töltött időben! Amit biztosíthatunk, hogy a Udoor csapata továbbra is azon fog munkálkodni, hogy a fürdőszobák ne nyűgöt, hanem felfrissülést és örömöt okozzanak az idős generáció számára is.

Back To Top