skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Maradjon fitt 50 év felett is: az étkezés és a mozgás fontossága

Itt a lehetőség, hogy új döntéseket hozzon a jövője érdekében. Gondoljon az ön előtt álló évekre, képzelje el, mit szeretne. Ha egy egészséges, tettre kész, önálló időskori jövőképet lát maga előtt, mindenképpen próbálja meg beépíteni mindennapjaiba a mozgást és az egészséges táplálkozást. A következőkben körbejárjuk ezt a két nagy témakört, és megmutatjuk, mire érdemes odafigyelnie, hogy megőrizze fittségét 50 év felett is.

Mozgás

Adja meg testének, elméjének és lelkének a mozgás mindennapi ajándékát, bármi is legyen az. A cél nem a fogyás, hanem hogy erősebb és minél fittebb legyen. Megnyugtatásként kiemelnénk, hogy egy kellemes séta a napsütéses parkban is ide sorolható tevékenység. Ezen kívül bemutatunk néhány alternatív megoldást a napi mozgásra:

Nordic walking

Ami miatt mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a mozgásformát, az a friss levegőn végzett testedzés, a jó közérzet, a gyönyörű tájak, ahova eljuthat ez idő alatt, és az emberek, akikkel ezt a remek élményt átélheti. A botok támogatást nyújtanak önnek a séta során, elősegíti a helyes testtartást, így önbizalmat és biztonságot ad az új terepen is. 

A Nordic walking megmozgatja és tónusossá teszi az izomzatát, mindeközben védi a csípő- és térdízületeit. Erősíti a szívet és a tüdőt, az asztmában szenvedők számára pedig kifejezetten előnyös. Fokozza a vérkeringést, és támogatja a nyirokrendszer működését.

nordic walking

Úszás

Ízületi problémákkal küszködik? Az úszás a legjobb választás ebben az esetben, hiszen nem terheli a problémás testrészeket. Az úszás az egész szervezet működését támogatja, de a szív- és érrendszert, a légzőrendszert és az anyagcserét segíti leginkább.

Részt vehet csoportos órákon, de léteznek kifejezetten az érettebb korcsoportot célzó úszástanfolyamok is. Ilyenkor elengedhetetlen a csapatmunka és az együttműködés a közös cél elérése érdekében. 

Jóga, gerinctorna, pilates

A gyógytorna, a pilates, a jóga és a gerinctorna arra összpontosít, hogy miközben edzi a mélyizmait, az ízületeit ne terhelje. Az effajta mozgás segíti a helyes testtartásban, kilazítja a merev izmokat és ízületeket, és fokozza stabilitását, egyensúlyát, ami valljuk be, az esetleges balesetek megelőzésében is segíti. 

Mozgás a hétköznapokban

Előfordulhat, hogy nem találja meg a megfelelő sportágat, mert esetleg egyiket sem érzi magáénak, vagy nem talál a környéken uszodát, edzőtermet vagy olyan csoportot, akikhez szívesen csatlakozna Nordic walking közben. Ne aggódjon, vannak olyan hétköznapi tevékenységek, amelyek kiváltják ezeket a konkrét testedzéseket. Üljön biciklire, és ha teheti, így közelítse meg a piacot, a boltot vagy a munkahelyét. Ha nem kell messzire mennie, döntsön a gyaloglás mellett. Benne van a pakliban az is, hogy hosszabb utat kell megtennie: ebben az esetben parkoljon le messzebb az autójával a céltól, vagy szálljon le egy korábbi megállóban. Szabadidejében tevékenykedjen a kertben, végezzen nagytakarítást otthon, szervezze találkozóit a szabad ég alá, és tegyenek egy hatalmas sétát a parkban, miközben beszélgetnek vagy tárgyalnak. Mindenképp figyeljen a fokozatosságra és a tudatosságra.

 

Étkezés

Miután betöltötte 50. életévét, fontos, hogy életmódot váltson, és odafigyeljen étrendjére (ha eddig esetleg nem tette). Olyan változásokat és szokásokat kell beiktatnia, amelyek támogatják a jövőben a szükséges és hasznos tápanyagok bevitelét a szervezetébe. Ahogy teste idővel változik, úgy kell változnia annak is, hogy mi kerül a tányérjára. Lehet, hogy 20-as éveiben gondolkodás nélkül megehetett egy-két fánkot, de idősebb korban sajnos rosszabb hatást fejthet ki a vércukorszintre, és nagyobb a kockázata a szívbetegség vagy cukorbetegség kialakulásának. Ha már diagnosztizáltak önnél olyan betegséget, amelyhez ajánlott étrendet követni, vagy bizonyos ételeket, italokat elhagyni, mindenképpen igazodjon ezekhez a javaslatokhoz, hogy enyhíteni tudja tüneteit, és megfékezhesse egészsége romlását, vagy esetleg javulást érjen el. Segítünk néhány tippel elindulni az életmódváltás rögös útján!

Összetett gabonák

Cserélje le a finomított alapanyagokból készült kenyereket, tésztákat összetett szénhidrátokra és gabonákra. Próbálja ki alternatív megoldásként a barna rizst, a quinoát, az amarantot, a hajdinát vagy a zabot. Ezek az alapanyagok – a rostoknak köszönhetően – jó hatással vannak a szívre, energiát biztosítanak a testnek és az elmének. Jóllakottság érzetét keltik, és táplálják a szervezetet, így segítenek abban, hogy könnyedén tartani tudja az étrendet.

Jó zsírok

Az idő múlásával fogékonyabbá válunk a krónikus betegségekre, ilyen a szívbetegség vagy a cukorbetegség. Hogy ezeket elkerülje, támogassa szervezetét omega-3 zsírsavakkal és jó zsírokkal. Ezek a tápanyagok megtalálhatók a halakban, így jó szívvel ajánljuk a fogyasztásukat hetente akár 2-3 alkalommal is. Ezen kívül omega-3-ban gazdag a dió, a kendermag és a chiamag is. 

Kalcium

Fontos ennél a pontnál megemlíteni, hogy a csontritkulás egy olyan betegség, melyet legtöbbször a korosodással hozunk párhuzamba. Ezzel kapcsolatban nem is tévedünk. Viszont megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin (ez segíti a kalcium felszívódását) bevitelével megelőzhetjük kialakulását. Azért, hogy a csontok erősek és stabilak maradjanak, valamint elkerülje  a töréseket, sérüléseket, mindenképpen fogyasszon kalciumban gazdag ételeket. Kiváló kalciumforrás a tej, a sajt, a görög joghurt, a növényi tejek és a tojás, valamint a spenót és a hasonló zöldek. 

Sófogyasztás minimalizálása

A nátrium túladagolása, azaz a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okozhat. Ha szükséges, főzésnél dugja el azt a fránya sótartót. Használjon helyette friss fűszernövényeket, amelyek kockázatok nélkül adnak fenséges ízt főztjének. Ha esetleg konzerves élelmiszert használ (ne tegye sokszor), öblítse át vízzel, ezzel is csökkentheti a nátrium mennyiségét. 

Fehérje

Egyen magas fehérjetartalmú ételeket. Igaz, a fehérjebevitel minden életkorban elengedhetetlen, 60 év felett azonban erre fokozottan érdemes figyelni. Aktív tevékenységek után az izmoknak szükségük van extra támogatásra a fejlődéshez és a regenerálódáshoz. Viszont egy bizonyos kor felett a szervezet nem tudja olyan jól beépíteni a fehérjét az izmokba, ezért érdemes emelni egy kicsit a bevitt fehérje mennyiségét. Fogyasszon tudatosan sovány steaket, csirkemellet, pulykát, halat, de nyugodtan támogathatja a szervezetét növényi eredetű fehérjékkel is. Ilyen a tofu, a lencse, a hüvelyesek és a quinoa. 

Főzzön otthon

Sajnos az éttermi ételek esetén elkerülhetetlen a só, a cukor és az olaj töménytelen használata. Főzzön otthon, ahányszor csak teheti. Mivel eldöntheti, hogy milyen technikával készíti el az ételt, és milyen összetevőket használ, könnyen ellenőrizheti, hogy a tányérra mindig egészséges és tápanyagban gazdag ételek kerüljenek. 

Egyen szivárványt

Ha a szivárvány minden színében pompázik az étele, azt jelenti, hogy megannyi zöldség és gyümölcs kerül fogyasztásra az adott étkezésnél. Ahogy telnek az évek, egyre fontosabbá válnak ezek az alapanyagok a szervezete számára. 

Váltson vízre

Búcsúzzon el a szénsavas és cukros üdítőitaloktól. Vezesse be a cukormentes teákat és a vizet az életébe. Mindig tartson maga mellett egy palack vizet, és ne felejtsen el óránként inni belőle. 

Összegzés:

Ha lehetne három kívánsága, mi lenne az? Biztosak vagyunk benne, hogy legtöbben az egészség mellett tennék le egyik voksukat. A jó hírünk az, hogy mi magunk is nagyon sokat tehetünk egészségünkért, és azért hogy 50 év felett is megőrizzük vitalitásunkat. Az igaz, hogy nagyon összetett és rengeteg munkát igényel, de apró és tudatos lépésekkel hatalmas változásokat hozhatunk saját életünkbe. Érdemes az életmódváltásra építeni: iktassa be életébe a tápanyagdús és a szervezet számára hasznos élelmiszereket (plusz a vizet), és kezdje el beépíteni mindennapjaiba a mozgást. A teste és elméje is meghálálja, ha gondoskodik önmagáról! 

Back To Top