skip to Main Content
Nehéz a fürdőkádba be- és onnan kiszállni? Meglévő fürdőkádjára ajtót építünk! 06 1 5 333 111 H-P: 8:00-17:00

Kád helyett zuhanyzó? 5 fontos szempont, mielőtt szétverné a fürdőszobát!

Ha idős szülei, nagyszülei még mindig kádat használnak a fürdőszobájukban, az komoly kihívások elé állíthatja őket. Bármennyire is alapvető szükséglet a napi szintű tisztálkodás, teljesen érthető, ha ódzkodnak ettől a rutinfeladattól, hiszen magas sérülésveszélynek vannak kitéve a fürdőszobai környezetben. Idős korban, főleg komolyabb mozgásszervi megbetegedés esetén, már a kádba való ki- és belépés is fizikai fájdalmakkal jár együtt, de az elcsúszástól, eleséstől való félelem is elveheti a kedvüket a fürdéstől.

Sajnos azt kell mondjuk, hogy félelmük nem alaptalan, hiszen a traumás esetek nagy része éppen a fürdőszobában éri az idős embereket. Éppen ezért, a legtöbb család fontolóra veszi a fürdőszoba átalakítását, de jelentős részük el is tántorodik tőle, amikor realizálják, hogy mennyi nyűggel jár ez az egész. Kád kivétele, szakemberek hajkurászása, pénz, kosz, idő stb. Pedig, ha lenne egy sokkal rövidebb és kényelmesebb út a biztonságos fürdőszoba kialakításáig…

A jó hírünk az, hogy van! Rossz hírünk meg nincs is, sokkal inkább 5 olyan erős érvünk, ami alátámasztja, hogy a megoldás a jelenlegi fürdőkádon keresztül vezet. Mármint tényleg, szó szerint, hiszen egy fürdőkádba építhető ajtóval és azok kiegészítőivel gyakorlatilag minden igény kielégíthető, amire idős szeretteinknek szüksége van.

Lássuk milyen előnyökkel jár a fürdőkádajtó beépítése, szemben egy tusoló kialakításával!

1. Felfordulás helyett kényelem és tisztaság

Mondanunk sem kell, hogy egy fürdőszoba felújítás óriási felfordulással jár. A lakásunk, házunk gyakorlatilag egy átjáróházzá válik, és majdnem az egész lakótér egy munkaterületté alakul át. A munkával járó port és törmeléket nem lehet elkerülni, és nem csak a bontási szakaszban, hanem az építési résznél is jelentős piszok keletkezik, amit a munkálatok befejeztével még hetekig takaríthatunk.

Ezzel szemben a UDOOR fürdőkádajtó beépítésekor a szakembereink már a munkálat elejétől kezdve gondosan ügyelnek rá, hogy a fürdőszobát tisztán tudják átadni a nap végére. Miután kikerültek a mozdítható eszközök a fürdőből, takarófóliával fedik le a bent maradt tárgyakat, hogy óvják azokat a sérüléstől és kosztól. A munkálatok zárt ajtó mögött történnek, és ipari légtisztító segítségével folyamatosan szűrik a levegőben szálló port. A munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítják, és klórmentes fertőtlenítőszerrel áttakarítva adják át a helyszínt.

2. Szervezési nehézségek és időfaktor

Egy fürdőszoba átalakításához általában legalább 2-3, de akár több szakterület mesteremberét is meg kell bíznunk. Kőműves, burkoló, vízvezetékszerelő, ezek az alapok, de festőre és villanyszerelőre is szükség lehet nagyobb munkálatok esetén. Mivel manapság komoly szakemberhiány van az építőiparban, ezért nem csak megtalálni nehéz a jó szakembereket, hanem összeszervezni is az idejüket. A munkálatok szorosan egymásra épülnek, és ha nincs szerencsénk, akár napokig is állhat a folyamat, mert várni kell a soron következő szakemberre. Nem is csoda, hiszen egy mesterember átlagosan 3-4 hónapra vállal új munkát, és ilyen időintervallumban nehéz előre tervezni egy olyan területen, ahol gyakoriak a csúszások.

Hogy néz ki ez a fürdőkádajtó esetén? A beépítést képzett és gyakorlott kollégáink végzik, akik minden munkaeszközzel és szakértelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy a teljes beépítés folyamatát elvégezzék. Önnek csak megrendelni kell a fürdőkádajtót, minden egyéb részletről a UDOOR csapata gondoskodik. És ami a legjobb az egészben, hogy mindössze 1 munkanap alatt megtörténik a beépítés, kiegészítőkkel együtt is. A munka kb. 6-10 órát igényel, ami alatt precízen és pontosan elvégezhető minden szükséges feladat. Ön reggel felkel, nap végére pedig már át is veheti frissen átalakított fürdőkádját.

3. A fürdőkádajtó mint többfunkciós megoldás

Bár elsősorban mindenképp a biztonsági szempontok, amik az átalakításokat megkövetelik, de ne feledkezzünk meg a kényelmi funkciókról sem. Sokan, akadálymentesítés céljából zuhanyzókabint építettnek be, de ezzel elveszítik a fürdés lehetőségét, amit későbbiekben megbánhatnak. A fürdőkádajtó azonban a fürdést és a tusolást egyaránt lehetővé teszi.

Sokan tartanak attól, hogy az ajtó beépítésével a kád elvesztíti kád funkcióját. Azonban ettől nem kell félni, hiszen a UDOOR kádajtó tökéletesen vízzáró a külsején kialakított speciális tömítőfelületnek köszönhetően. A rögzítése szintén egy speciális anyaggal történik több lépésben, így a stabilitás és a hosszútávú vízzárás garantált. Mivel a víznyomás belülről hat és a fürdőkádajtó befelé nyílik, így lehetetlen, hogy véletlenül kinyíljon a fürdőkádajtó. A víznyomás megakadályozza a véletlenszerű nyitást és zárást.

Tusolásra is nagyon kényelmes és biztonságos megoldást tud nyújtani a fürdőkád, főként az ajtóhoz rendelhető kiegészítők segítségével. Az egyik ilyen lehetőség, ami nagyobb biztonságérzetet nyújt, az a kád aljának csúszásmentesítése, a másik az úgynevezett fürdőkádpad, ami kényelmes ülő helyzetben is lehetővé teszi a tisztálkodást. Mindkettő igen népszerű kiegészítő ügyfeleink körében, mivel praktikus és rendkívül költséghatékony megoldások.

A fentieken túl, érdemes fontolóra vennünk, hogy egy ajtóval felszerelt többfunkciós fürdőkád lehetőséget biztosít arra is, hogy az időszakosan a nagyszülőknél tartózkodó kisunokák jókat pancsolhassanak. Így a tusolóval ellentétben, ilyen formában is örömforrást jelenthet a család legfiatalabb és legidősebb tagjai számára.

4. Ár-érték arány

Mielőtt elkezdenénk szétverni a fürdőszobát, érdemes végiggondolni, hogy ár-érték arányban ad-e annyival többet a teljes átalakítás, mint amennyivel drágább a fürdőkádajtónál.

Lássuk, kb. mennyi az annyi egy felújítás esetén! (Nyilván a számok körülbelüli költségeket jelentenek.)

Ha kiszedné a fürdőkádat és tusolót rakna be, akkor nagy valószínűséggel ez további átalakításokkal is együtt fog járni. Mindenképp egy bontási fázissal indul a folyamat, aminek a munkadíja kb. 8.000 Ft-tól 15.000 Ft-ig terjed óránként, míg a fal- és a padló javítása, előkészítése kb. 5.000 Ft-os anyagköltséget jelent.

A vízvezetékszerelő óradíjára szintén minimum 10.000 Ft-ot lehet számolni, a munkaidő nyilván függ az igényektől, a teljes árba pedig az anyagköltséget is bele kell kalkulálnunk.

A zuhanytálca és kiegészítői (szerelvények, kabin, segédanyagok) alsóhangon 100.000-150.000 Ft-ra saccolható, amire természetesen még rájön a munkadíj, ami esetenként kb. 30.000-40.000 Ft / beszerelés.

A falazásra, burkolásra, fugázásra, szigetelésre nagyságrendileg 300.000-400.000 Ft-ot számolhatunk anyag- és munkadíjjal együtt. Festéssel és egyéb költségekkel most ne is számoljunk, bár ilyen méretű munkáknál az új berendezési és használati eszközök cseréje is jellemző, pl. szaniterek, wc kagyló, fürdőszobaszekrények stb.

Akárhogy is számoljuk 600.000-700.000 Ft alatt nem tud kijönni egy átalakítás, és akkor még valószínűleg jócskán alul kalkuláltuk a költségeket. Az is gyakori sajnos, hogy váratlan kiadások merülnek fel menet közben, ami további anyagi terhet ró a megrendelőre.

Mindezekkel szemben egy fürdőkádajtó anyagköltsége és beépítési díja bruttó 189.000 Ft, és még a kiegészítőkkel együtt sem haladja meg a 250.000-300.000 Ft-os kiadást. Ráadásul úgy, hogy minden funkciót ellát, amit a tusolóval kíván elérni egy járóképes idős ember esetén. Ami viszont nem jár mellé az a nyűg, kosz és a fölösleges kiadások.

Vannak esetek, amikor megkerülhetetlen a fürdőszoba bontás. De a fentiek fényében hogy látja, Önnél megéri a hosszabb és drágább utat választani?

5. Garanciális kérdések

Ha megfelelően szelektálja az építőipari szakembereket, és kellően tisztában van a jogszabályi feltételekkel, akkor jó esetben érvényesíteni tudja a szakember jótállási kötelezettségét. Ez alatt azt értjük, hogy ha a szerződésbe foglalja a garancia érvényesítésének szabályait, akkor valamelyest biztosítva lesz az esetleges hibák bekövetkezte esetén. Ez a garancia akár 3-5 év is lehet, azonban a valóságban igen ritka, hogy ilyet rögzítenek a felek, így nagyon nehéz utánamenni, ha bármi probléma felmerül hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel később. Ráadásul szakmai hozzáértés hiányában a hiba forrását is nehéz olykor megállapítani és bizonyítani, így abban sem lehet biztos a megrendelő, hogy melyik szakembernél kellene követelnie a jótállást.

A UDOOR fürdőkádajtó esetén, hivatalos formában biztosított a 10 éves garanciális vállalás, ami azt jelenti, hogy bármilyen felmerülő hiba esetén, teljesen ingyenesen végzik szakemberink a javítást. Nincs kifogáskeresés, nincs mellébeszélés, ha az ajtóban vagy a kivitelezésünkben van a hiba, vállaljuk érte a felelősséget. Megjegyezzük, a gondos munka eredményeképpen nem szokott probléma felmerülni, de amit ember készít, az egyszer el is romolhat, ezért fontos számunkra, hogy megadjuk ügyfeleink számára ezt a biztonságot.

Minőségi tanúsítvány

Összegzés

Ha fontos önmaga vagy idős szeretteinek biztonsága, akkor azt javasoljuk, hogy ne halogassa a fürdőszoba átalakítását. Viszont arra mindenképpen érdemes időt fordítani, hogy megtalálja az akadálymentesítés legjobb módját. Ha szeretné felmérni, hogy milyen formában megoldható az Ön esetében a beépítés, akkor keresse kollégáinkat, akik készségesen állnak rendelkezésére, hogy teljeskörű tájékoztatást biztosítsunk!

Back To Top